ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εκρήξεις και πυροβολισμοί στο Κίεβο - Πυρά κοντά σε κυβερνητικά κτήρια

Ουκρανία: Εκρήξεις και πυροβολισμοί στο Κίεβο - Πυρά κοντά σε κυβερνητικά κτήρια
Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης AP Photo

Σε κόκκινο συναγερμό είναι το Κίεβο καθώς σημειώνονται σφοδρές μάχες, ενώ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters υπάρχουν και πυροβολισμοί στην κυβερνητική περιφέρεια. 

Ο ρωσικός στρατός φαίνεται σφίγγει τον κλοιό γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, ενώ σε όλη την πόλη ηχούν οι σειρήνες.

Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης.

Όλο και περισσότερα είναι τα βίντεο που ανεβαίνουν στα κοινωνικά μέσα και δείχνουν ρωσικά τανκ να επελαύνουν στους δρόμους του Κιέβου, πολύ κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως περιμένει ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να εισβάλει στο Κίεβο στη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Κάτοικοι της πόλης κλήθηκαν να μεταβούν σε καταφύγια στη διάρκεια συναγερμού για αεροπορική επιδρομή.

Σύμφωνα με το RIA, ο κυβερνήτης της νότιας ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ δήλωσε εξάλλου σήμερα πως επτά κτήρια κατοικιών στην περιφέρειά του υπέστησαν ζημιές από πυρά πυροβόλων προερχόμενα από την Ουκρανία.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση «δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων» την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών.

Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζητεί από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα.

«Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστες τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

«Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook.

Στο μεταξύ οι αρχηγοί των επιτελείων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφεραν πως η Ρωσία χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Γκομέλ στη Λευκορωσία για να μεταφέρει στρατεύματα και να επιτεθεί στο Κίεβο εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Για να εκφοβίσει τον πληθυσμό της Ουκρανίας, ο εχθρός επιλέγει όλο και περισότερο να καταστρέψει πολιτικές υποδομές και κατοικίες», ανέφερε σε δήλωσή του στο Facebook το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στρατεύματα προχωρούν προς το Κίεβο από αρκετές κατευθύνσεις καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν μάχες γύρω από τη Μαριούπολη στο νότο και το Χάρκοβο στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ο εχθρός, αφού απωθήθηκε από τους υπερασπιστές του Τσέρνιγιβ, επιδιώκει να παρακάμψει την πόλη για να επιτεθεί στην πρωτεύουσα. Γι' αυτό παίρνει την κατεύθυνση Κοσολτέτς-Μπρόβαρι και Κονοτόπ-Νεζίν-Κίεβο. Το Κονοτόπ έπεσε», ανέφερε το ουκρανικό επιτελείο.

LIVEBLOG Η μάχη του Κιέβου - Ανελέητα σφυροκοπούν οι Ρώσοι την Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ