ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Θα συνομιλήσουμε με την Ουκρανία όταν αφήσουν τα όπλα

Λαβρόφ: Θα συνομιλήσουμε με την Ουκρανία όταν αφήσουν τα όπλα
Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν έχει θέλει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά να την «αποστρατικοποιήσει» Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP

Η Μόσχα θα είναι έτοιμη για συνομιλίες όταν σταματήσει να πολεμά ο ουκρανικός στρατός, ξεκαθάρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του.

Παράλληλα, και ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως: «Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό». «Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε το ρωσικό αφήγημα, ότι η Μόσχα δεν έχει θέλει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά να την «αποστρατικοποιήσει».

«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανια.

Συνεχίζοντας, είπε ότι στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να «απελευθερωθούν» οι Ουκρανοί «από την καταπίεση», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές αρχές ως δημοκρατικές.

Ερωτηθείς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αν επιθυμία της Ρωσίας είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση μιας δημοκρατικής χώρας, ο Λαβρόφ υπονόησε ότι η χώρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δημοκρατική.

Κατηγόρησε, επίσης, τη Δύση ότι έκανε τα «στραβά μάτια» στα «εγκλήματα πολέμου» που συντελέστηκαν από την κυβέρνηση του Κιέβου.

LIVEBLOG Η μάχη του Κιέβου - Ανελέητα σφυροκοπούν οι Ρώσοι την Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ