ΚΟΣΜΟΣ

«Ενισχυμένη» συνεργασία του ΝΑΤΟ με Φινλανδία και Σουηδία ενώ η Ρωσία «βρυχάται»

«Ενισχυμένη» συνεργασία του ΝΑΤΟ με Φινλανδία και Σουηδία ενώ η Ρωσία «βρυχάται»
«Η εισδοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές προκτάσεις» απειλεί η Ρωσία AP Photo/Olivier Matthys

Ενισχυμένη συνεργασία του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης με το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιίνιστο, κατόπιν της έκτακτης συνόδου της Συμμαχίας για τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η ενισχυμένη συνεργασία «μεταφράζεται» σε ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία σε στρατηγικό επίπεδο εφόσον και όποτε κριθεί απαραίτητο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία μετείχαν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία και αποφασίστηκε η ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Σάουλι Νιίνιστο δήλωσε πως δεν έθεσε το ζήτημα ενδεχόμενης ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο, όπως μεταδίδει το Politico.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε επαναλάβει τις απειλές προς τη Φινλανδία για «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν κινηθεί προς τις δομές του ΝΑΤΟ.

«Εκλαμβάνουμε τη δέσμευση της φινλανδικής κυβέρνησης σε πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας ως σημαντικό παράγοντα στη διαφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη» αναφέρεται σε ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Και προστίθεται: «Η εισδοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές προκτάσεις».

Διαβάστε επίσης

Ενισχύσεις στην Ανατολική Ευρώπη στέλνει το ΝΑΤΟ και «υπενθυμίζει» στον Πούτιν το Άρθρο 5

ΔΗΜΟΦΙΛΗ