ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Καλωσορίζει ο Ζελένσκι τις κινήσεις για αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT

Πόλεμος Ουκρανία: Καλωσορίζει ο Ζελένσκι τις κινήσεις για αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT
Ο Ζελένσκι καλωσόρισε επίσης προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία (AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι καλωσόρισε κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό» σε σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι' αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας... Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού - το SWIFT... Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».

Νωρίτερα το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι «τεχνικές προετοιμασίες» για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT έχουν ξεκινήσει.

«Η επίσημη απόφαση δεν έχει διεκπεραιωθεί ακόμη, αλλά οι τεχνικές προετοιμασίες για τη λήψη και την εφαρμογή αυτής της απόφασης έχουν ξεκινήσει», είπε ο Κουλέμπα σε δήλωση που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Ο Ζελένσκι καλωσόρισε επίσης προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι κλειδί για να συμφωνηθεί περισσότερη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία.

«Θα αγωνιστούμε για όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», δηλώνει ο Ζελένσκι σ' αυτό το σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και προσθέτει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

Διαβάστε στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ