ΚΟΣΜΟΣ

Η Λευκορωσία αναγνωρίζει επίσημα το Ντονμπάς ως «μη ουκρανικό έδαφος»

Η Λευκορωσία αναγνωρίζει επίσημα το Ντονμπάς ως «μη ουκρανικό έδαφος»
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο αναγνώρισε επίσημα ότι το Ντονμπάς «δεν είναι πλέον ουκρανικό έδαφος» και επιβεβαίωσε ότι όντως εκτοξεύτηκαν δύο ρωσικοί πύραυλοι από θέσεις στη Λευκορωσία. Ισχυρίστηκε, ότι αυτό συνέβη, επειδή η Ουκρανία είχε τοποθετήσει «δύο με τρεις μεραρχίες πυραύλων στα σύνορα» με τη Λευκορωσία.

Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς, ότι Λευκορώσοι στρατιώτες είχαν λάβει μέρος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η πρόταση της Ρωσίας για διαπραγματεύσεις είναι ήδη πραγματικότητα σήμερα», δήλωσε ο στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό και να ξαναχτίσουν την Ουκρανία» είπε ο Λουκασένκο, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta.

«Το ίδιο ισχύει και για την αποστρατιωτικοποίηση. Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει απαλλαγμένη από πυρηνικά, όπως η Λευκορωσία. Μην διατυπώνετε απαιτήσεις και μην τρομάζετε τον κόσμο ότι θα αρχίσετε να παράγετε πυρηνικά όπλα», είπε ο Λευκορώσος ηγέτης.

«Πιστεύετε ότι η Δύση θα βοηθήσει την Ουκρανία στην ανοικοδόμηση; Βοήθησαν το Αφγανιστάν; Βοήθησαν το Ιράκ; Έχουν πετρέλαιο, ό,τι χρειάζονται οι Αμερικανοί, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανοικοδομούν αυτά τα κράτη. Δεν θα ξαναχτίσουν την Ουκρανία. Μόλις η Ουκρανία είναι εκτός ατζέντας, θα το ξεχάσουν. Πάντα έτσι ήταν. Κάποτε η Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ήταν σε αυτή την ατζέντα. Ποιος το θυμάται αυτό; Κανένας. Ο ουκρανικός λαός είναι αυτός που θα υποφέρει», τόνισε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

LIVEBLOG: «Τελεσίγραφο» Μόσχας στο Κίεβο για τις συνομιλίες - Ουδέτερο έδαφος ζητά ο Ζελένσκι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ