ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν θέτει σε ετοιμότητα και τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας

Ο Πούτιν θέτει σε ετοιμότητα και τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Σε ετοιμότητα θέτει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, όλες τις δυνάμεις αποτροπής της χώρας του - συμπεριλαμβανομένων και των πυρικών. Η κίνηση αυτή έρχεται την τέταρτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι δυτικές χώρες δεν λαμβάνουν μόνο εχθρικές οικονομικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας, αλλά οι ηγέτες των μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ κάνουν επιθετικές δηλώσεις για τη χώρα μας. Γι' αυτό διατάσσω να τεθούν οι δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας σε ειδικό καθεστώς καθήκοντος» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νεότερες δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας, οι στρατηγικές δυνάμεις «έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την επιθετικότητα εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της, καθώς και για να νικήσουν τον επιτιθέμενο, συμπεριλαμβανομένου ενός πολέμου με τους χρήση πυρηνικών όπλων».

Το πρωί της Κυριακής το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ρωσική αντιπροσωπεία έχει φτάσει στη Λευκορωσία προκειμένου να συναντηθεί με την ουκρανική πλευρά και να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησε στον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά αρχικά απέρριψε τη Λευκορωσία ως τόπο συνάντησης κατηγορώντας το Μινσκ ότι επιτρέπει σε ρωσικά στρατεύματα να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά της Ουκρανίας από λευκορωσικό έδαφος.

Ωστόσο το μεσημέρι, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι τελικά θα πραματοποιηθούν οι συνομιλίες στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας, με τον Ζελένσκι να ισχυρίζεται πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Λουκασένκο ότι τα αεροπλάνα θα είναι καθηλωμένα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη να εξασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που βρίσκονται στα εδάφη της Λευκορωσίας θα είναι καθηλωμένα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για την Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ