ΚΟΣΜΟΣ

Τη Δευτέρα στα σύνορα της Λευκορωσίας η συνάντηση αντιπροσωπειών Ουκρανίας-Ρωσίας

Τη Δευτέρα στα σύνορα της Λευκορωσίας η συνάντηση αντιπροσωπειών Ουκρανίας-Ρωσίας
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αρνηθεί νωρίτερα συνάντηση με ρωσική αντιπροσωπεία στο Μινσκ, δεδομένης της συμμετοχής του καθεστώτος Λουκασένκο στη ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας Ukrainian Presidential Press Office via AP

Σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Αλεξάντερ Λουκασένκο, η ουκρανική προεδρία εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι συμφώνησε αντιπροσωπεία της να προσέλθει σε συνομιλίες με τη Ρωσία στο Γόμελ στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Κατά δήλωση του Ουκρανού υφυπουργού Εσωτερικών, Εβγκένι Γενίν, οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα το πρωί της Δευτέρας.

«Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική αντιπροσωπεία χωρίς προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, κοντά στον ποταμό Πρίπγιατ» αναφέρει η ουκρανική προεδρία.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο «ανέλαβε την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια της μετάβασης, συνάντησης και επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας».

Ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ακολούθως σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι πρέπει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη.

«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία» δήλωσε αναφορικά με τις επικείμενες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ουσιαστική» τη συνομιλία που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, λέγοντας ότι έλαβε εγγυήσεις ότι λευκορωσικά στρατεύματα δεν θα κινηθούν κατά της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αρνηθεί νωρίτερα συνάντηση με ρωσική αντιπροσωπεία στο Μινσκ, δεδομένης της συμμετοχής του καθεστώτος Λουκασένκο στη ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε εκατοστό της επικράτειάς μας» δήλωσε από πλευράς του εν όψει των συνομιλιών των αντιπροσωπειών ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Νμίτρι Κουλέμπα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «νίκη» το γεγονός ότι οι συνομιλίες θα προχωρήσουν «ως προαπαιτούμενα, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι δόθηκαν εγγυήσεις εκ μέρους της Λευκορωσίας ότι δεν θα γίνει χρήση στρατιωτικής βίας εκ μέρους της έως τη διεξαγωγή της συνάντησης και κατά τη διάρκεια αυτής.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του λαού της Ουκρανίας. Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τη Ρωσία, με τον ίδιο τρόπο που νικήσαμε το προηγούμενο τέρας στην Ευρώπη 80 χρόνια πριν» είπε αναφερόμενος στον Χίτλερ.

Ως προς την εντολή Πούτιν να τεθεί σε ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ο Κουλέμπα ανέφερε πως θα ήταν «καταστροφή» για την Ουκρανία και τον κόσμο εάν δεχθεί η χώρα του πυρηνικό πλήγμα, διαμήνυσε όμως ότι οι απειλές Πούτιν δεν θα κάμψουν την ουκρανική κυβέρνηση και την αποφασιστικότητα του λαού.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η εντολή Πούτιν εντάσσεται σε στρατηγική κλιμάκωσης εν όψει των συνομιλιών στα σύνορα.

Με το βλέμμα στις συνομιλίες οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε στο CNNi ότι η Ουάσινγκτον τελεί εν αναμονή της συνάντησης των αντιπροσωπειών Ουκρανίας-Ρωσίας στα σύνορα της Λευκορωσίας.

CNNi

«Ανέκαθεν τονίζαμε ότι επιζητούμε διπλωματική λύση, και η Ρωσία επέλεξε τη σύγκρουση. Αυτή η διπλωματική προσπάθεια αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια να οδηγηθεί η Ρωσία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» επισήμανε.

Δεν απάντησε, εντούτοις, ευθέως ερωτηθείσα εάν οι Ρώσοι κινούνται προς τις συνομιλίες καλή τη πίστει. «Δεν μπορώ να μπω στο κεφάλι του Πούτιν ή στη ρωσική λογική, οπότε αναμένουμε να δούμε» δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ