ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΗΠΑ: Ο ρωσικός στρατός απέχει 50 χιλιόμετρα από την Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΗΠΑ: Ο ρωσικός στρατός απέχει 50 χιλιόμετρα από την Μαριούπολη
Καταφύγιο σε υπόγεια αναζητούν κάτοικοι στα περίχωρα της Μαριούπολης AP Photo/Evgeniy Maloletka

Σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπου κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός άνω των 100.000 ατόμων, βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών που επικαλούνται αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «θα υπερασπιστούν καλά» την πόλη, βάσει των πληροφοριών που διαθέτουν σχετικά με τις θέσεις του ουκρανικού στρατού, κατά τον ίδιον αξιωματούχο, όπως μεταδίδει το CNNi.

Κατά την ίδια πηγή ενημέρωσης, οι ρωσικές δυνάμεις δεν κινούνται αυτή τη στιγμή προς την Οδησσό, όπου υπάρχει ιστορική ελληνική παρουσία, αλλά υπάρχει στρατιωτική συγκέντρωση στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ρωσικές δυνάμεις που εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος από την Κριμαία επιχειρούν να προελάσουν στην Χερσώνα, ανατολικά της Οδησσού.

Δέκα Έλληνες ομογενείς από τα χωριά Μπουγάς και Σαρτανάς έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο ουκρανικό έδαφος.

Ο άμαχος πληθυσμός από το χωριό Σαρτανά, όπου σκοτώθηκαν συνολικά έξι από τους δέκα ομογενείς στην Ουκρανία, απομακρύνεται από το πρωί της Κυριακής.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, τον Γενικό πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον Γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να υπάρξει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τις δυνατότητες αρωγής προς τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

«Ας συνέλθουν λοιπόν»: Δηκτική ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας κατά της ελληνικής ηγεσίας

Εκκενώνεται το χωριό Σαρτανάς, φεύγουν προς Μαριούπολη οι κάτοικοι

Συγκινεί η έκκληση Ελληνίδας της Μαριούπολης: Να κατέβετε στο Σύνταγμα με ουκρανικές σημαίες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλοι τέσσερις ομογενείς νεκροί κοντά στη Μαριούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ