ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Χιλιάδες μετανάστες επιστρέφουν στην πατρίδα για να πολεμήσουν

Πόλεμος Ουκρανία: Χιλιάδες μετανάστες επιστρέφουν στην πατρίδα για να πολεμήσουν
«Οι Ρώσοι πρέπει να φοβούνται. Δεν φοβόμαστε» λένε Ουκρανοί μετανάστες σε γειτονικές χώρες που επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να την υπερασπιστούν AP Photo / Visar Kryeziu

Μια αντίστροφη εικόνα των ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία για να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου, δίνουν χιλιάδες άλλοι Ουκρανοί μετανάστες που επέλεξαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους από όλη την Ευρώπη για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Στο σημείο ελέγχου στη Μέντικα, στη νοτιοανατολική Πολωνία, πολλοί ήταν εκείνοι που στέκονταν σε ουρά τα ξημερώματα της Κυριακής για να περάσουν στην Ουκρανία.

Περίπου 22.000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία από την Πέμπτη, όταν η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, δήλωσαν οι συνοριοφύλακες της Πολωνίας στην Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, στο Associated Press.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Ποιος άλλος αν όχι εμείς», είπε πολίτης από μια ομάδα περίπου 20 Ουκρανών οδηγών φορτηγών που βρίσκονταν στο σημείο ελέγχου για να μπουν στην Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι πρέπει να φοβούνται. Δεν φοβόμαστε», είπε ένας άλλος άνδρας από την ίδια ομάδα, χωρίς όμως να δώσει το όνομά του, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, επικαλούμενοι την ασφάλεια των οικογενειών τους.

Ο 28χρονος Ντένις, ο οποίος έχει περάσει έξι μήνες δουλεύοντας σε εργοτάξια στην Πολωνία, είπε ότι επέστρεφε στην Ουκρανία όπου είναι όλη η ζωή του.

«Είμαι μόνος μου εδώ στην Πολωνία. Γιατί να είμαι εδώ; Πάω λοιπόν, για την πατρίδα», είπε ο Ντένις, κρατώντας μια μικρή γαλαζοκίτρινη εθνική σημαία της Ουκρανίας.

«Θέλω να επιστρέψω για να πάω στο στρατό, να πολεμήσω. Θα δούμε, ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε. Θέλω να επιστρέψω», είπε.

Πριν από την πρόσφατη έξοδο, υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου ένα εκατομμύριο Ουκρανοί στην Πολωνία, που εργάζονταν ή σπούδαζαν.

«Φοβάμαι, αλλά είμαι μητέρα και θέλω να είμαι με τα παιδιά μου. Τι μπορείς να κάνεις; Είναι τρομακτικό, αλλά πρέπει», είπε η Λέσα, 36 ετών, από το Λβιβ που ακολουθούσε τον αδερφό της πίσω στην Ουκρανία.

Μια άλλη νεαρή γυναίκα, η Αλίνα, είπε ότι επέστρεφε για να πάρει τα παιδιά της από την Ουκρανία.

«Πρέπει, εμείς οι Ουκρανοί πρέπει να πάρουμε τα παιδιά μας… για να επιτρέψουμε στα αγόρια μας να πολεμήσουν», είπε.

Στην πλευρά των συνόρων της Ουκρανίας, ένας άνδρας κατευθύνει όσους έφταναν σε ένα μέρος όπου περίμεναν αυτοκίνητα και λεωφορεία για να τους μεταφέρουν πίσω στη πατρίδα.

Την ίδια ώρα στην Τσεχία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία στα νοτιοδυτικά, σχεδιάζει να υποστηρίξει οικογένειες Ουκρανών που ζουν στη χώρα και οι άνδρες των οποίων αποφασίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν.

Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει μπόνους σε οικογένειες που θα έχαναν εισόδημα εάν «οι άνδρες χρειαστεί να ενταχθούν στον (ουκρανικό) στρατό», δήλωσε η υπουργός Μαριάν Γιουρέτκα.

Υπάρχουν περίπου 200.000 Ουκρανοί εργάτες στην Τσεχία, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνδρες.

Οι τσεχικοί σιδηρόδρομοι λένε ότι οι Ουκρανοί που ταξιδεύουν πίσω στην Ουκρανία μπορούν να πάρουν οποιοδήποτε τρένο δωρεάν. Πρέπει να ταξιδέψουν μέσω της Πολωνίας ή της Σλοβακίας για να φτάσουν στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοτίμιρ Ζελένσκι παρέμεινε στην πρωτεύουσα, Κίεβο, τονώνοντας το ηθικό των Ουκρανών μαχητών και απαγόρευσε σε άνδρες στρατιωτικής ηλικίας, 18 έως 60 ετών, να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι ουκρανικές αρχές κάλεσαν επίσης ξένους εθελοντές να έρθουν και να πολεμήσουν για την άμυνα της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 368.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να πάνε στην Πολωνία και σε άλλες γειτονικές χώρες μετά τη ρωσική εισβολή, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Από τα σύνορα της Πολωνίας από την Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η εισβολή έχουν περάσει περίπου 156.000 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ