ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικές ενισχύσεις στο υπό πολιορκία Κίεβο - Επιχειρείται διεθνής απομόνωση Πούτιν

Ουκρανία: Ρωσικές ενισχύσεις στο υπό πολιορκία Κίεβο - Επιχειρείται διεθνής απομόνωση Πούτιν
Σκληρή αντίσταση από τους Ουκρανούς στρατιώτες και πολίτες που επίσης παίρνουν τα όπλα AP Photo/Marienko Andrew

Τακτική πολιορκίας διαφαίνεται ότι ακολουθεί η Ρωσία στο Κίεβο έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς και ενώ η ουκρανική αντίσταση δείχνει να καθυστερεί την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Θέτοντας σε ύψιστη ετοιμότητα τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλιμακώνει περαιτέρω τις απειλές προς τη Δύση, η οποία συντονισμένα επιχειρεί να τον καταστήσει διεθνή παρία.

Από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά στην ιστορία της προμηθεύει εμπόλεμη ζώνη με όπλα -αρχής γενομένης από τη Γερμανία, η οποία σε μία ιστορική μεταστροφή από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η ΕΕ κλείνει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη και σφίγγει ασφυκτικά τη θηλιά γύρω από τη ρωσική οικονομία και τους Ρώσους ολιγάρχες, έχοντας ενεργοποιήσει πλέον και την αποκαλούμενη ως «πυρηνική» επιλογή του αποκλεισμού ορισμένων τραπεζών από το σύστημα SWIFT από κοινού με ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία και Ιαπωνία.

Την ίδια ώρα, Ουκρανοί άμαχοι εγκαταλείπουν τη χώρα κατά δεκάδες χιλιάδες και η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για τη συνολική υποδοχή εκατομμυρίων προσφύγων -ο αριθμός τους έχει ήδη ανέλθει σε 368 χιλιάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Το βλέμμα στρέφεται από τη Δευτέρα στις συνομιλίες, στις οποίες θα προσέλθουν αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας στα σύνορα της Λευκορωσίας, στην πόλη Γόμελ. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν πιστεύει πραγματικά στην έκβαση» της συνάντησης, τονίζει όμως πως δεν θέλει ουδείς να αμφιβάλει ότι εκείνος ως πρόεδρος προσπάθησε να σταματήσει τον πόλεμο όταν υπήρχε έστω και μια μικρή ευκαιρία».

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή τους 352 πολίτες -ανάμεσά τους 14 παιδιά- βάσει των μέχρι στιγμής διαθέσιμων στοιχείων του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Περικυκλώνεται το Κίεβο

kyiv.jpg
Ακόμη μία νύχτα στα καταφύγια για τους κατοίκους του Κιέβου (AP Photo/Emilio Morenatti)

Η ουκρανική πρωτεύουσα σταδιακά περικυκλώνεται από τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη· παρά την πίεση που ασκούν τα ρωσικά στρατεύματα για τον έλεγχο της, κάτοικοι και στρατός οργανώνουν την αντίστασή της.

Φωτογραφίες από την εταιρεία δορυφορικών εφαρμογών Maxar δείχνουν εξάλλου μέγαλες αυτοκινητοπομπές του ρωσικού στρατού να μεταφέρουν ενισχύσεις.

Στις δορυφορικές εικόνες φαίνεται μία πομπή μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων να προελαύνει την Κυριακή προς το Κίεβο, καθώς νωρίτερα οι επιθέσεις στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας και μια απόπειρα εισβολής στην ανατολική πόλη του Χάρκοβο απωθήθηκαν εξίσου.

Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP
Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP
Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

«Βρισκόμαστε στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής» ανέφερε μιλώντας στο Associated Press ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, προσθέτοντας τη φωνή του στις δραματικές εκκλήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατροφαρμακευτικού υλικού.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμη ηλεκτρικό, νερό και θέρμανση στα σπίτια μας. Όμως οι υποδομές έχουν καταστραφεί για την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων» ανέφερε o Βιτάλι Κλίτσκο. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι εννέα πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Κίεβο μέχρι στιγμής ανάμεσά τους και ένα παιδί.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας διακρίνει ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να υιοθετεί τακτικές πολιορκίας στην ιστορική πόλη Τσέρνιγκοφ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, όπως μεταδίδουν οι New York Times. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν ήδη δηλώσει πως αναμένουν ότι η Ρωσία θα θέσει υπό πολιορκία το Κίεβο καθώς επιχειρεί να ανατρέψει την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σκληρές μάχες στο Χάρκοβο

Ως προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ο τοπικός κυβερνήτης αναφέρει ότι παραμένει υπό «πλήρη ουκρανικό έλεγχο», έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις και οδομαχίες με τα ρωσικά στρατεύματα. Ρωσικά άρματα μάχης εισέβαλαν το πρωί στη δεύτερη σε μέγεθος ουκρανική πόλη και στη δημοσιότητα ήλθαν πλάνα με πυρά και Ρώσους στρατιώτες να κινούνται στην πόλη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουγείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωνε σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο το βράδυ της Κυριακής ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων καμία ουκρανική πόλη δεν φαίνεται να έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, και η αντιαεροπορική της άμυνα «κρατά».

Υπό τον έλεγχο των Ρώσων ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο εκτελών χρέη δημάρχου της Μπερνιάνσκ, Ολεξάντρ Σβίντλο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν και πήραν τον έλεγχο της πόλης στη νότια Ουκρανία. Το Μπερντιάνσκ διαθέτει μία μικρή ναυτική βάση και έχει πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους.

«Πριν από λίγες ώρες, εσείς και εγώ είδαμε βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός και ένοπλοι στρατιώτες να μπαίνουν στην πόλη μας και να προελαύνουν. Μόλις το έμαθα, προσπάθησα να ενημερώσω όλους τους κατοίκους προκειμένου να έχετε την ευκαιρία να κρυφτείτε σε καταφύγια» έλεγε σε αρχικό μήνυμά του ο Ολεξάντρ Σβίντλο, το οποίο διαδέχθηκε άλλο μήνυμα που ανέφερε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «εισέβαλαν στο κτήριο της εκτελεστικής επιτροπής και μας ενημέρωσαν ότι λαμβάνουν τον έλεγχο όλων των διοικητικών κτηρίων».

Στο νότο, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται, κατά την ίδια πηγή, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Μαριούπολη, όπου κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός άνω των 100.000 ατόμων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «θα κρατήσουν» την πόλη, βασιζόμενες στις πληροφορίες που διαθέτουν σχετικά με τις θέσεις του ουκρανικού στρατού.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν κινούνται αυτή τη στιγμή προς την Οδησσό, όπου υπάρχει ιστορική ελληνική παρουσία, αλλά υπάρχει στρατιωτική συγκέντρωση στη Μαύρη Θάλασσα, κατά τον ίδιον αξιωματούχο που επικαλείται το CNNi.

Οι ρωσικές δυνάμεις που εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος από την Κριμαία επιχειρούν να προελάσουν στην Χερσώνα, ανατολικά της Οδησσού. Δέκα Έλληνες ομογενείς από τα χωριά Μπουγάς και Σαρτανάς έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο ουκρανικό έδαφος.

Η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία την Κυριακή, ενώ υπήρξαν πληροφορίες ότι εκτοξεύτηκαν κατά της Ουκρανίας και βαλλιστικοί πύραυλοι από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Το καθεστώς Λουκασένκο έχει δώσει «εγγυήσεις» πως «θα διασφαλίσει πως όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια της μετάβασης, συνάντησης και επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας» από το Γόμελ το πρωί της Δευτέρας.

Για πρώτη φορά επίσης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ακούστηκαν αντιαεροπορικές σειρήνες στην πόλη Ντνίπρο, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται στα όρια της δυτικής με την ανατολική Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από τέσσερις ημέρες πολέμου η Ρωσία μίλησε για πρώτη φορά για στρατιωτικές απώλειες, χωρίς να δώσει όμως ακριβή αριθμό. Η Ουκρανία δηλώνει ότι 4.300 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, στοιχείο που δεν μπορεί να στην παρούσα φάση να επαληθευθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ