ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Καθεστώς προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία

ΕΕ: Καθεστώς προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία
Επιβάτες που περιμένουν ένα τρένο για την Πολωνία μέσα στο σιδηροδρομικό σταθμό Lviv, Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022, στο Lviv, δυτική Ουκρανία (AP Photo/Bernat Armangue)

Σε έναν πρώτο συντονισμό για το καθεστώς υποδοχής των χιλιάδων προσφύγων από την Ουκρανία που διέφυγαν της ρωσικής εισβολής προχώρησαν σήμερα, Κυριακή, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, σε έκτακτη συνεδρίασή τους.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα να δοθεί στους Ουκρανούς το καθεστώς προσωρινής προστασίας βάσει μιας ακόμη αχρησιμοποίητης Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας του 2001 που θα τους επέτρεπε να ζήσουν και να εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έως και τρία χρόνια.

«Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία» υπουργών ήταν υπέρ της ταχείας ενεργοποίησης αυτής της επιλογής, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Μάλιστα, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσυ Φίζερ, ανέφερε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα να δέχονται Ουκρανούς πρόσφυγες για έως και τρία χρόνια χωρίς να τους ζητήσουν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

Σε ανάρτησή της στο twitter η Γερμανίδα υπουργός σημείωσε πως η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την επόμενη Πέμπτη.

«Σήμερα, για πρώτη φορά, πετύχαμε την αλληλεγγύη όλων των κρατών της ΕΕ για την κοινή, γρήγορη και μη γραφειοκρατική υποδοχή προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία», έγραψε η Φίζερ και συνέχισε:

«Θέλουμε να εφαρμόσουμε τη νομική βάση που δημιουργήθηκε μετά τους Βαλκανικούς πολέμους για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει: Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία δεν χρειάζεται να περάσουν από διαδικασία ασύλου. Λαμβάνετε προσωρινή προστασία στην ΕΕ για έως και 3 χρόνια».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι μέχρι τώρα 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και υπογράμμισε την αλληλεγγύη των των Ευρωπαίων πολιτών.

«Οι περισσότεροι από τις 300.000 που έχουν φτάσει έχουν βιομετρικό διαβατήριο που σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν με ελεύθερη βίζα για 90 ημέρες, οι περισσότεροι απορροφώνται από τους συγγενείς τους, ένας περιορισμένος αριθμός έχει κάνει αίτηση για άσυλο, αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν», επισήμανε η κ. Γιόχανσον και ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να έρθουν και τους οποίους θα πρέπει να καλωσορίσει η ΕΕ».

Για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια έκανε λόγο ο Επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

«Για την ανθρωπιστική κατάσταση συνολικά, ο επί του παρόντος αναμενόμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια», τόνισε ο κ. Λέναρσιτς.

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 368.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες, καθώς ο αριθμός των προσφύγων «συνεχίζει να αυξάνεται».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση Rai, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. «Αύριο στον ΟΗΕ θα υπάρξει πρωτοβουλία για ανθρωπιστική ανακωχή, για να μπορέσουν να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές αμέτρητες γυναίκες και παιδιά. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία», τόνισε ο Ντι Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ