ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ- Ουκρανία: Νεκροί τουλάχιστον 102 άμαχοι και 304 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου

ΟΗΕ- Ουκρανία: Νεκροί τουλάχιστον 102 άμαχοι και 304 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου
Αυξάνεται ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (AP Photo/Seth Wenig)

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ουκρανία που αφορά τον άμαχο πληθυσμό σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΟΗΕ

Κατά την πέμπτη ημέρα της διεξαγωγής του πολέμου στην Ουκρανία, τουλάχιστον 102 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 304 έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, υποστηρίζει ότι ο αριθμός τόσο των νεκρών όσο και των τραυματιών είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Η ίδια, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη η Μπατσελέτ επεσήμανε: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους αμάχους σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα μεγάλης ακτίνας δράσης, περιλαμβανομένων βλημάτων βαρέος πυροβολικού και συστημάτων εκτόξευσης ρουκετών αλλά και αεροπορικές επιδρομές. Οι πραγματικοί αριθμοί φοβάμαι ότι είναι σημαντικά μεγαλύτεροι».

Περίπου 422.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, ενώ πολλές χιλιάδες είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε η Μπατσελέτ.

Σήμερα, Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή των συνομιλιών με Ουκρανούς αντιπροσώπους στη Λευκορωσία, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι «όσοι πολίτες ζουν στο Κίεβο και επιθυμούν να το εγκαταλείψουν, μπορούν να το κάνουν ελεύθερα».

Χθες, Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 368.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη εισέλθει σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας. Κάποιοι από αυτούς έχουν μαζί τους εκτός από την πραμάτεια τους και τα οικόσιτα ζώα τους.

Η ταλαιπωρία για αυτούς που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς είναι μεγάλη και η αναμονή στα σύνορα πολύωρη. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται στα σύνορα από την πρώτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης, κυρίως από γυναικόπαιδα, μη γνωρίζοντας πότε θα καταφέρουν να γυρίσουν και πάλι στην πατρίδα τους και υπό ποιες συνθήκες θα μπορέσουν να μείνουν στη χώρα τους. Οι βομβαρδισμένες πόλεις αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και θυμίζουν, ακόμα σε όλους τον ουκρανικό πόλεμο που ξέσπασε εν μία νυκτί από την στοχευμένη επίθεση του Κρεμλίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ