ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λαβρόφ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Γενεύη για τη σύνοδο του ΟΗΕ

Ο Λαβρόφ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Γενεύη για τη σύνοδο του ΟΗΕ
Ο Λαβρόφ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Γενεύη για τη σύνοδο του ΟΗΕ (Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την επίσκεψή του στη Γενεύη για τη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, λόγω της απόφασης της ΕΕ να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, όπως ανακοίνωσε η ρωσική αποστολή στη Γενεύη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, το κλείσμο του εναέριου χώρου της για την Ρωσία, απαγορεύοντας την απογείωση, την προσγείωση όλων των ρωσικών αεροσκαφών και την υπερπτήση τους στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Η απαγόρευση εφαρμόζεται σε όλα τα αεροσκάφη, ανεξαρτήτως αν είναι ρωσικής ιδιοκτησίας, καταχωρημένα στην Ρωσία ή υπό τον έλεγχο ρώσων ιδιωτών ή εταιρειών - περιλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ που ανήκουν ή ναυλώνονται από ολιγάρχες.

Η απαγόρευση είναι μέρος των μέτρων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός σε κάθε ρωσικό αεροπλάνο. Και αυτό περιλαμβάνει και τα ιδιωτικά αεροσκάφη των ολιγαρχών», δήλωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η έκτακτη ειδική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι η 11η από την πρώτη, το 1956. Ο σπάνιος χαρακτήρας αυτής της συνεδρίασης υπογραμμίζει την τεράστια ανησυχία γύρω από τις εξελίξης στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής.

LIVEBLOG: Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας στο Γόμελ - Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ