ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία Μόσχας-Κιέβου για β' γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία Μόσχας-Κιέβου για β' γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
Στιγμιότυπο από την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Λευκορωσία σήμερα, Δευτέρα -πέμπτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- στη σκιά των πυρηνικών απειλών του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να συζητηθεί η καταύπαση πυρός στην Ουκρανία. Εν μέσω των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του Βορείου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γόμελ της Λευκορωσίας, χωρίς να δημοσιοποιείται η ακριβής τοποθεσία, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Ο ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μικάλιο Ποντόλιακ, είπε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός και ότι ένας δεύτερος γύρος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «στο εγγύς μέλλον».

«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις καταστροφικές διαδικασίες της» έγραψε στο Twitter o Ποντόλιακ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είπε ότι οι συζητήσεις διήρκεσαν σχεδόν πέντε ώρες και ότι οι απεσταλμένοι «βρήκαν ορισμένα σημεία σύγκλισης», χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, υπάρχει συμφωνία» δήλωσε ο Μεντίνσκι.

Παρών στις διαπραγματεύσεις ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Μακέι, ο οποίος εγγυήθηκε την ασφάλεια των δύο αντιπροσωπειών λέγοντας πως «αυτό είναι το ιερό μας καθήκον».

Εκτός από τον Μεντίνσκι, στη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο πρέσβης στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόφ, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν.

Από πλευράς ουκρανικής αντιπροσωπείας συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ.

Πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο ζήτησε την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ουκρανική προεδρία χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας, το βασικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το αίτημα για ένταξη της χώρας του στην ΕE.

Παρακολουθείστε ζωντανά τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ