ΚΟΣΜΟΣ

Προ των πυλών του Κιέβου μεγάλες ρωσικές ενισχύσεις – Μια ακόμα νύχτα σφοδρών επιθέσεων

Προ των πυλών του Κιέβου μεγάλες ρωσικές ενισχύσεις – Μια ακόμα νύχτα σφοδρών επιθέσεων
Ρωσικό στρατιωτικό κονβόι τουλάχιστον 27 χιλιομέτρων κατευθύνεται προς την ουκρανική πρωτεύουσα Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η οποία συνταράσσεται για πέμπτη μέρα από την ρωσική εισβολή. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στα ανατολικά του κέντρου της πόλης του Κιέβου, την ώρα που ένα τεράστιο κονβόι ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα, προμηνύοντας ένα ακόμη δύσκολο βράδυ για τους Ουκρανούς και μια ακόμη δυσκολότερη ημέρα.

Το ρωσικό στρατιωτικό κονβόι τουλάχιστον 27 χιλιομέτρων σήμερα βρισκόταν περίπου 32 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου Antonov και περίπου 48 χιλιόμετρα από τα όρια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Εντοπίστηκε αρχικά σε δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies την Κυριακή και για την ώρα, δεν είναι σαφές εάν κατευθύνεται προς το κέντρο του Κιέβου ή αν θα ενωθεί ενδεχομένως με άλλα ρωσικά στρατεύματα για να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν την προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα αργά, αλλά σταθερά. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της Άμυνας στους δημοσιογράφους το πρωί της Δευτέρας, οι ρωσικές δυνάμεις πλέον βρίσκονται «περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο ρωσικός στρατός κινήθηκε πέντε χιλιόμετρα πιο κοντά στο κέντρο της πόλης από χθες, Κυριακή.

«Η προέλασή τους στο Κίεβο φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι η κύρια γραμμή των προσπαθειών τους και αναμένουμε ότι θα προσπαθήσουν να περικυκλώσουν την πόλη τις επόμενες ημέρες», είπε ο αξιωματούχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας. Ο Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πλησιάσουν την ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται έξω από το κέντρο της πόλης.

«Ξεκάθαρα συνεχίζουμε να βλέπουμε τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρούν ή να προσπαθούν να πλησιάσουν, ώστε να μπορέσουν να προελάσουν στο Κίεβο από εδάφους», δήλωσε. Ωστόσο, δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ότι το ρωσικό στρατιωτικό κονβόι που εντοπίστηκε σε δορυφορικές εικόνες, κατευθύνεται προς το Κίεβο.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έθεσε σε συναγερμό τις δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της όπλων, την χαρακτήρισε «τόσο περιττή όσο και ενέργεια κλιμάκωσης».

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία συναντά την σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι έχουν δυσκολέψει το σχέδιο και τις προβλέψεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για γρήγορη κατάληψη της πρωτεύουσας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι ερωτηθείς από το BBC εάν η χώρα προετοιμάζεται για μια πιο ισχυρή ρωσική επίθεση, στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, είπε: «Κάθε μέρα με ρωτάει ο πρόεδρος, κάθε μέρα συντονίζουμε τις προσπάθειές μας για την κατάσταση και για το τι συμβαίνει και καθημερινά απαντάμε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά σταθερή».

Δυτικός αξιωματούχος επεσήμανε στο CNNi ότι η Ρωσία απέτυχε την πρώτη μέρα να καταστρέψει την αεράμυνα της Ουκρανίας και ότι βρισκόταν πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει για την εισβολή.

Όπως εκτίμησε περίπου το 50% των ρωσικών δυνάμεων που έχουν παραταχθεί εδώ και εβδομάδες στα σύνορα με την Ουκρανία, επιχειρούν επί του ουκρανικού εδάφους.

Το γεγονός αυτό εγκυμονεί κινδύνους ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο επιθετικοί στις προσπάθειές τους να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη προόδου στο πεδίο της μάχης.

Την ίδια ώρα η ρωσική εισβολή συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα της χώρας, από το Βορρά έως το Νότο.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 6:40 το απόγευμα της Δευτέρας στα ανατολικά του κέντρου της πόλης του Κιέβου. Ήταν οι μεγαλύτερες εκρήξεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, ενώ κατόπιν ακούστηκαν σειρήνες αεράμυνας σε όλη την πόλη.

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σήμερα, Δευτέρα από το πρωί και στο Χάρκοβο, -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας-, από τους οποίους έχασαν τις ζωές τους 11 άμαχοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, καθώς οι ρουκέτες έπληξαν κατοικημένη περιοχή, όπως φαίνεται και σε βίντεο που κυκλοφόρησαν.

Η επίθεση έγινε παρά την υπόσχεση της Ρωσίας ότι δεν θα στοχεύσει περιοχές αμάχων.

Με νέο του διάγγελμα αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «ξεκάθαρο έγκλημα πολέμου» ανφερόμενος στον καταιγισμό των ρωσικών βομβαρδισμών στο Χάρκοβο και ζήτησε να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, τις τελευταίες πέντε μέρες η Ρωσία έχει εξαπολύσει 56 πυραυλικά πλήγματα και έχει εκτοξεύσει 113 πυραύλους Cruz εναντίον της Ουκρανίας.

«Το κακό, οπλισμένο με πυραύλους, βόμβες και πυροβολικό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Καταστρέψτε οικονομικά. Για να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα ξέρει πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό της» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έπληξαν 1.146 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από την έναρξη της «ειδικής επιχείρησης», δήλωσε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Συμφωνία Μόσχας-Κιέβου για β' γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Παράληλα, σήμερα, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Γόμελ της Λευκορωσίας, προκειμένου να συζητηθεί η καταύπαση πυρός στην Ουκρανία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Ο ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μικάλιο Ποντόλιακ, είπε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός και ότι ένας δεύτερος γύρος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «στο εγγύς μέλλον».

«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις καταστροφικές διαδικασίες της» έγραψε στο Twitter o Ποντόλιακ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είπε ότι οι συζητήσεις διήρκεσαν σχεδόν πέντε ώρες και ότι οι απεσταλμένοι «βρήκαν ορισμένα σημεία σύγκλισης», χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, υπάρχει συμφωνία» δήλωσε ο Μεντίνσκι.

Όρους προς τη Δύση θέτει ο Πούτιν για την ειρήνευση στην Ουκρανία

Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας, στα σύνορα της Λευκορωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τους όρους του για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Μεταξύ αυτών, η «αποδοχή των νόμιμων αμυντικών συμφερόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και διασφάλιση του ουδέτερου καθεστώτος της».

Αίτημα για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ υπέγραψε ο Ζελένσκι

Πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί άμεσα, βάσει μιας ειδικής διαδικασίας, καθώς αμύνεται από εισβολή ρωσικών δυνάμεων.

Κατόπιν του αιτήματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, όπως και να έχει, θα πραγματοποιηθεί», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη μια «πολύ ισχυρή» συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να εμβαθυνθεί.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ