ΚΟΣΜΟΣ

Ο Καναδάς σταματά την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, στέλνει αντιαρματικά και ρουκέτες στους Ουκρανούς

Ο Καναδάς σταματά την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, στέλνει αντιαρματικά και ρουκέτες στους Ουκρανούς
Πολεμικά εφόδια στέλνει ο Καναδάς στην Ουκρανία, με απόφαση του Τζάστιν Τριντό (AP Photo/Evan Vucci)

Την απόφαση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και ταυτόχρονα να εφοδιάσει με αντιαρματικά όπλα και εξελιγμένα πυρομαχικά την Ουκρανία, έλαβε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Με δηλώσεις του, στους δημοσιογράφους στην Οτάβα, είπε ότι «ο Καναδάς θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την ηρωική άμυνα της Ουκρανίας κατά του ρωσικού στρατού. Ανακοινώνουμε την πρόθεσή μας να απαγορεύσουμε όλες τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Πρόκειται για μία βιομηχανία που ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό τον πρόεδρο Πούτιν, αλλά και τους ολιγάρχες του».

Ο Καναδάς έχει ήδη αποστείλει όπλα, παρέχοντας υποστήριξη μη θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία, ενώ έχει υποστηρίξει και μία σειρά κυρώσεων, τασσόμενος υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT για τις διεθνείς τραπεζικές πληρωμές.

«Παρέχουμε ακόμη περισσότερη αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία και θα στείλουμε 100 αντιαρματικά οπλικά συστήματα Carl Gustaf και 2.000 ρουκέτες. Τα όπλα αυτά, θα παραδοθούν το ταχύτερο δυνατό» δήλωσε η υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ.

Ο Καναδάς εισήγαγε ρωσικά ενεργειακά προϊόντα οικονομικής αξίας περίπου 204 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 (Statistics Canada).

Ο Καναδάς έχει την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως, με τη μεγαλύτερη παραγωγή του πετρελαίου του να προέρχεται από την Αλμπέρτα, σε απόσταση από τα διυλιστήρια που βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας και είναι ιδιοκτησίας της Irving Oil, Suncor Energy, Valero Energy Corp και της Cresta Fund Management. Τα διυλιστήρια αυτά στα ανατολικά της χώρας εισάγουν πετρέλαιο όταν αυτό απαιτείται, όπως επίσης και καύσιμα προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, όταν γίνεται συντήρηση στις υποδομές, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σικ αντιπρόεδρο στην Ένωση Καυσίμων του Καναδά.

Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στον Καναδά, έχει εφαρμογή μόνο στο αργό πετρέλαιο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και σε προϊόντα που παράγονται από το πετρέλαιο σε επόμενο στάδιο, όπως δήλωσε μία κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα, ο Καναδάς έχει ρόλο στον περιορισμό πρόσβασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσία στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος που διαθέτει.

Ο Τριντό δήλωσε επίσης, ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από την ανεξάρτητη ραδιοτηλεοπτική αρχή του Καναδά, αλλά και την αρμόδια ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών να απαγορεύσει την εκπομπή του ρωσικού κρατικού καναλιού RT, δηλώνοντας ότι «είναι σημαντικό για τους Καναδούς, αλλά και για τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να λαμβάνουν έγκυρη πληροφόρηση».

Τα καναδικά κανάλια καλωδιακής τηλεόρασης δήλωσαν την Κυριακή, ότι θα απορρίψουν εθελοντικά την εκπομπή του RT.

Νωρίτερα χθες, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι δήλωσε ότι η ομάδα χωρών G7 θα επιβάλλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

LIVE BLOG - Ουκρανία: Ρωσικό κονβόι προς το Κίεβο, στρατός προ των πυλών της Χερσώνας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ