ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στην Ευρωβουλή: Πολεμάμε για την ελευθερία μας - Προτεραιότητα η υπεράσπιση του Κίεβου

Ζελένσκι στην Ευρωβουλή: Πολεμάμε για την ελευθερία μας - Προτεραιότητα η υπεράσπιση του Κίεβου
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι Screen Grab Video / European Parliament

«Πολεμάμε για την ελευθερία και την Ουκρανία». Με αυτή τη φράση και σε δραματικό τόνο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ζητά την ένταξη «χωρίς καθυστέρηση» της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από τη ρωσική εισβολή, απευθύνθηκε αυτή την ώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός του Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Το Χάρκοβο και το Κίεβο είναι, επί του παρόντος, οι πιο σημαντικοί στόχοι για την Ρωσία. Ο τρόμος στοχεύει στο να μας διαλύσει, να σπάσει την αντίστασή μας. Οδεύουν προς την πρωτεύουσά μας αλλά και προς το Χάρκοβο. Ως εκ τούτου, η άμυνα της πρωτεύουσας σήμερα συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα», τόνισε ο κ. Ζελένσκι.

«Το Κίεβο είναι σημαντικό. Εάν προστατεύουμε το Κίεβο, θα προστατεύσουμε τη χώρα. Αυτή είναι η "καρδιά" της χώρας μας και θα πρέπει να συνεχίσει να χτυπά. Και θα συνεχίσει να χτυπά, ώστε να θριαμβεύσει η ζωή», συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί» και προσέθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας».

Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι «πολεμάμε για να είμαστε ίσοτιμα μέλη της Ευρώπης. Έχουμε αποδείξει την δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, ότι δε θα μας αφήσετε ότι είστε πραγματικά Ευρωπαίοι».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρωί δύο πύραυλοι κρουζ χτύπησαν το Χάρκοβο και υπογράμμισε ότι «οι πολίτες της Ουκρανίας υπερασπίζονται την ελεύθερία». Παράλληλα, είπε ότι δε διαβάζει από χαρτιά, ότι τα χαρτιά τελείωσαν, «αντιμετωπίζουμε την πραγματική ζωή».

Τα όσα είπε ο κ. Ζελένσκι έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα από Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

LIVE BLOG - Συνεχής βομβαρδισμός της Μαριούπολης - Ισχυρές ρωσικές ενισχύσεις στο Κίεβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ