ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Πτώχευση κήρυξε η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2

Πόλεμος Ουκρανία: Πτώχευση κήρυξε η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2
Κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ ενώ η Γερμανία είχε ανακοινώσει το «πάγωμα» του αγωγού AP Photo / Michael Sohn, File

Η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία εδρεύει στο ελβετικό καντόνι Ζουγκ, κήρυξε πτώχευση και απέλυσε τους 106 εργαζομένους της, ανακοίνωσε απόψε η Σίλβια Τάλμαν-Γκουτ, η αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις του καντονιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η εταιρεία αυτή δεν μπορούσε να συνεχίσει», είπε η Τάλμαν-Γκουτ.

«Αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και οι υπάλληλοί της έλαβαν την επιστολή απόλυσής τους», εξήγησε στο κανάλι SRF.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 AG, μετά την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς από την Ρωσία, προοίμιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανία είχε ανακοινώσει το «πάγωμα» του αγωγού. Ακολούθησε κύμα δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Κυρώσεις εναντίον του Nord Stream 2 από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνησή του επιβάλει κυρώσεις στην Nord Stream 2 AG, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρονται τα εξής:

«Από τότε που η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να δώσουν μία ισχυρή και ενιαία απάντηση. Όπως δήλωσα όταν συναντήθηκα με τον καγκελάριο Σολτς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία είχε ηγετικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία και συντονίσαμε από κοινού τις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε τον αγωγό Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισέβαλε περαιτέρω στην Ουκρανία.

»Χθες, μετά τις νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεών μας, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την πιστοποίηση του αγωγού. Σήμερα ζήτησα από την κυβέρνησή μου να επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG και στα στελέχη της.

»Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος του αρχικού πακέτου των κυρώσεων για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία. Όπως έχω καταστήσει σαφές, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινήσεις εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση.

»Με τις πράξεις του, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε στον κόσμο ένα τεράστιο κίνητρο για να μείνει μακριά από το ρωσικό αέριο και να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας. Θέλω να ευχαριστήσω τον καγκελάριο Σολτς για τη στενή συνεργασία του και τη συνεχή αφοσίωσή του στο να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις πράξεις της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ