ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Τουλαχιστον τέσσερις νεκροί και εννέα τραυματίες στο Χάρκοβο

Πόλεμος Ουκρανία: Τουλαχιστον τέσσερις νεκροί και εννέα τραυματίες στο Χάρκοβο
Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και εννέα τραυματίες από πυραυλική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε πολυκατοικία, στο Χάρκοβο AP

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και εννέα τραυματίες από πυραυλική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε πολυκατοικία, στο Χάρκοβο.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί και εννέα τραυματίες μετά από επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε κτήριο στο Χάρκοβο.

Το γαλλικό πρακτορείο επικαλείται τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τον δήμαρχο της πόλης, Ιχόρ Τερέχοφ, ο οποίος τόνισε ότι η πόλη του δεν θα παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις.

«Το Χάρκοβο είναι μια ρωσόφωνη πόλη. Ένας στους τέσσερις έχει συγγενείς στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλά η στάση της πόλης σήμερα προς τη Ρωσία είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που ήταν πριν», σημείωσε ο δήμαρχός σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό: απόλυτη καταστροφή, αφανισμός, γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού - αυτό είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν κατοικημένες περιοχές.

«Προς το παρόν 10 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, ο προσωρινός απολογισμός είναι 4 νεκροί και 9 τραυματίες», διευκρινίζουν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μήνυμά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας υφίσταται επίθεση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι υπηρεσίες αυτές προσθέτουν ότι έχουν αποστείλει 21 οχήματα και 90 ανθρώπους για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται και τη διάσωση θυμάτων.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεγκ Σινεγκούμποφ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη, από τους βομβαρδισμούς, κυρίως κατά της έδρας της τοπικής διοίκησης, προτού διαγράψει την ανάρτησή του αυτή.

Στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χαρκίβ και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο.

Σημειώνεται πως το Χάρκοβο που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας παρουσιάζει εικόνα ολικής καταστροφής, από τους βομβαρδισμούς τους οποίους ενέτεινε η Ρωσία και σε κατοικημένες περιοχές.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες από την κεντρική πλατεία μετά τον βομβαρδισμό του κτιρίου του Δημαρχείου στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Τις πρώτες πρωινές σήμερα Τετάρτη, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές στο Χάρκοβο.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές περίπου στις 3 το πρωί της Τετάρτης ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα έφτασαν στην πόλη και συμμετείχαν σε σφοδρές μάχες με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ότι μια επίθεση με ρουκέτα στο Χάρκοβο έπληξε το κτήριο του περιφερειακού αστυνομικού τμήματος στην πόλη.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram φαίνεται να δείχνει το κτήριο τυλιγμένο στις φλόγες.

Ο Anton Geraschenko, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε ότι ένα κτήριο που ανήκει στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Karazin στην απέναντι πλευρά του δρόμου κάηκε επίσης μετά την επίθεση, μεταδίδει το BBC, το οποίο δεν έχει έχει καταφέρει να επαληθεύσει ανεξάρτητα το βίντεο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξέσπασε φωτιά σε νοσοκομείο στο Χάρκοβο. Σύμφωνα με προειδοποίηση που εκδόθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα από την Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας, Ρώσοι στρατιώτες επιτέθηκαν σε νοσοκομείο στρατιωτικού ιατρικού κλινικού κέντρου στα βόρεια της πόλης.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Όλεγκ Σινεγκούμποφ δήλωσε ότι τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς το τελευταίο 24ωρο.

Ρωσικές οβίδες πλήττουν κατοικημένη περιοχή στο Χάρκοβο

Δυνάμεις του ρωσικού πυροβολικού βομβάρδισαν την Τρίτη κατοικημένη περιοχή στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, παρά τις υποσχέσεις της Μόσχας ότι δεν θα βάλλονται περιοχές με άμαχους.

Στο βίντεο που ανέβασε ο Άλεξ Μάρκαρντ για λογαριασμό του CNNi στο YouTube, απεικονίζεται η στιγμή που οι ρωσικές οβίδες πέφτουν δίπλα σε σούπερ μάρκετ στο Χάρκοβο.

Live Blog - Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Χερσώνα - Εικόνες καταστροφής στο Χάρκοβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ