ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Την Πέμπτη ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Μόσχας - Κιέβου για κατάπαυση πυρός

Πόλεμος Ουκρανία: Την Πέμπτη ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Μόσχας - Κιέβου για κατάπαυση πυρός
Η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας AP Photo/Serhii Nuzhnenko

Έχοντας συμφωνήσει από κοινού την τοποθεσία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε λευκορωσικό έδαφος, κοντά στα σύνορα της Πολωνίας, οι αντιπροσωπείες της Μόσχα και του Κιέβου θα συζητήσουν την κατάπαυση πυρός στην υπό ρωσική πολιορκία Ουκρανία. Οι προγραμματισμένες για σήμερα συνομιλίες μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας αναβλήθηκαν για αύριο Πέμπτη.

H ρωσική αντιπροσωπεία έχει ήδη φτάσει στο Μπρεστ στη Λευκορωσία για τον β' γύρο των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία αναμένεται να φτάσει το πρωί της Πέμπτης στη Λευκορωσία, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, στο TASS.

Νωρίτερα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία βρίσκεται καθ' οδόν για τα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος.

«Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι όπλων κρούσης που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία και δεν θα δημιουργηθούν», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Μόσχα αγναγωρίζει το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να επιλέγει τον δικό του ηγέτη και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας, ενώ χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Ζελένσκι θέλει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι η Ρωσία έπρεπε να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της στην Ουκρανία προτού πραγματοποιηθούν περαιτέρω συνομιλίες. Ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά από το ΝΑΤΟ και όχι από τη Ρωσία.

Παρακολουθείστε ζωντανά τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

Πολιορκούνται Χερσώνα, Xάρκοβο και Μαριούπολη

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων για την κατάληψη κομβικών ουκρανικών πόλεων φαίνεται να επιταχύνθηκε σήμερα, Τετάρτη, με τον ρωσικό στρατό από την πλευρά του να υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας και του λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που διαψεύδει -για την ώρα- το Κίεβο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η πόλη της Χερσώνας, των περίπου 300.000 κατοίκων, είναι όντως περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα αλλά οι μάχες εκεί συνεχίζονται.

Εάν καταληφθεί πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, η Χερσώνα θα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που τίθεται υπό ρωσικό έλεγχο από την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός. Άλλοι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, η ουκρανική πόλη-λιμάνι υφίσταται μαζικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και διακοπή στην υδροδότηση, ενώ είναι σε εξέλιξη η αδιάκοπη επίθεση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Μιλώντας σε απευθείας σύνδεση στην ουκρανική τηλεόραση, ο δήμαρχος της πόλης υποστήριξε ότι «οι εχθρικές δυνάμεις κατοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την έξοδο αμάχων από την πόλη του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

«Μας σφυροκοπούν ασταμάτητα εδώ και 12 ώρες. Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους, από σπίτια και διαμερίσματα. Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», συμπλήρωσε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ