ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Το Παρίσι θα προτείνει ψήφισμα για εκεχειρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Πόλεμος Ουκρανία: Το Παρίσι θα προτείνει ψήφισμα για εκεχειρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ρωσία έχει το δικαίωμα του βέτο σε τυχόν σημαντικό ψήφισμα AP/Seth Wenig

Η Γαλλία θα προτείνει την Πέμπτη, ψήφισμα στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών του ΟΗΕ που θα ζητεί εκεχειρία στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Υπενθυμίζεται πως Η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η Γαλλία εξέταζε ένα τέτοιο βήμα.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ρωσία έχει το δικαίωμα του βέτο σε τυχόν σημαντικό ψήφισμα.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθηνε διάγγελαμ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου καταδίκασε την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για πόλεμο, λέγοντας ότι «δημοκρατία αμφισβητείται μπροστά στα μάτια μας» και πως «η ελευθερία μας δεν είναι πλέον δεδομένη». Όπως διαμήνυσε, θα παραμείνει σε επαφή «όσο μπορεί και όσο χρειάζεται» με τον Ρώσο πρόεδρο ώστε να αποτραπεί «διεύρυνση αυτής της σύγκρουσης».

«Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν τις πιο σημαντικές πόλεις της Ουκρανίας. Οι μέρες που έρχονται πιθανότατα θα είναι όλο και πιο δύσκολες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες. Απευθύνω στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την αδελφική υποστήριξη της Γαλλίας» είπε αρχικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Κατηγορώντας τον Πούτιν ότι εσκεμμένα επέλεξε τον πόλεμο, τόνισε ότι δεν υπάρχουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή βάσεις στην Ουκρανία. «Αυτός ο πόλεμος είναι ο καρπός ενός πνεύματος εκδίκησης γεννήθηκε από μια ρεβιζιονιστική ανάγνωση της ιστορίας της Ευρώπης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Σήμερα το απόγευμα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με συντριπτική ψήφο, αυτή την επίθεση. Η διεθνής κοινότητα έδειξε έτσι την ενότητά της», συνέχισε.

«Αρκετές εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες έφτασαν χθες σε ρουμανικό έδαφος. Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Γνωρίζουμε τι μας δένει με αυτόν τον μεγάλο ευρωπαϊκό λαό που είναι ο ρωσικός λαός» σημείωσε και τόνισε:

«Επέλεξα να μείνω σε επαφή και θα παραμείνω -για όσο μπορώ και όσο χρειάζεται- με τον πρόεδρο Πούτιν, για να αποτρέψω τη διεύρυνση αυτής της σύγκρουσης».

LIVEBLOG: Ουκρανία: Στους Ρώσους και επίσημα η Χερσώνα – Μάχη για να κρατηθεί η Μαριούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ