ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Οι τρεις στόχοι του Κιέβου για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα

Πόλεμος Ουκρανία: Οι τρεις στόχοι του Κιέβου για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα
Facebook/David Braun

Λίγο πριν από τις 17:00, ώρα Ελλάδας, άρχισε ο δεύτερος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ενώ  η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετρά το όγδοο εικοσιτετράωρο.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφθασε περίπου στις 14:00 στην τοποθεσία που συμφωνήθηκε από κοινού με τη ρωσική πλευρά, στο Μπρεστ της Λευκορωσίας και κοντά στα σύνορα της Πολωνίας.

Επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας είναι ο ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μικάλιο Ποντόλιακ, σύμφωνα με τον οποίο οι τρεις άμεσοι στόχοι του Κιέβου είναι η κατάπαυση πυρός, η ανακωχή και η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση αμάχων και τραυματιών από κατεστραμμένες ουκρανικές πόλεις λόγω των ρωσικών επιθέσεων.

Άμεσος στόχος της ουκρανικής αποστολής είναι να συμφωνηθεί η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν «από τις περιστάσεις» δήλωσε στα μέσα κοινωνικής του δικτύωσης ο βουλευτής που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία, Ντέιβιντ Μπράουν.

H ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, έφτασε στο Μπρεστ το απόγευμα της Τετάρτης, με τη Μόσχα να παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας από την Ουκρανία είναι ελάχιστες. Χθες, Τετάρτη, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος.

«Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι όπλων κρούσης που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία και δεν θα δημιουργηθούν», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Μόσχα αγναγωρίζει το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να επιλέγει τον δικό του ηγέτη και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας, ενώ χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Ζελένσκι θέλει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ