ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ρωσία «μπλοκάρει» BBC και Radio Liberty

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ρωσία «μπλοκάρει» BBC και Radio Liberty
Η Ρωσία «μπλοκάρει» BBC και Radio Liberty AP Photo

Οι ρωσικές αρχές περιόρισαν σήμερα την πρόσβαση σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το BBC και η Deutsche Welle, κατηγορώντας τα ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας (Roskomnadzor) «περιόρισε» τη μετάδοση στη χώρα της εκπομπής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC και του Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, της Deutsche Welle καθώς και την πρόσβαση στο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Meduza, έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί ότι δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν με μια μεροληπτική και συχνά αντιρωσική άποψη τα γεγονότα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι έχει περιοριστεί η πρόσβαση στη ρωσόφωνη υπηρεσία του BBC, όπως και του Radio Liberty αλλά και στον ιστότοπο Meduza.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Roskomnadzor με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2022, η ρωσόφωνη υπηρεσία του Radio Liberty διαδίδει «προφανώς ψευδείς (…) πληροφορίες για τη φερόμενη επίθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφός».

«Αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι λάθος», μετέδωσε το Radio Liberty επικαλούμενο την επίσημη ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ρωσίας, αφού οι ΗΠΑ επέκτειναν το ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της και στήριξαν φιλοδυτικούς ηγέτες στο Κίεβο.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «εισβολή» και καταγγέλλουν ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν τη «γενοκτονία», όπως τη χαρακτηρίζουν, των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.

Βόμβες, ανθρωπιστική κρίση και φυγή αμάχων - Δεν κάνει πίσω ο Πούτιν

Εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και πολιορκίας μεγάλων πόλεων που έρχονται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής, ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας έληξε δίχως να γεννώνται ελπίδες για λήξη του πολέμου, συμφωνήθηκε ωστόσο η δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων και παραδόσεις αγαθών πρώτης ανάγκης.

Στις «ασφαλείς διόδους» διέλευσης αμάχων και μεταφοράς τροφίμων και φαρμάκων από και προς μεγάλα αστικά κέντρα όπου μαίνονται οι πιο σφοδρές μάχες θα τηρείται κατάπαυση του πυρός, βάσει των όσων ανακοινώθηκαν από αμφότερες τις πλευρές μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Μπρεστ της Λευκορωσίας -οι οποίες οδεύουν προς τρίτο γύρο χωρίς να έχει κοινοποιηθεί σχετική ημερομηνία.

Με τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισέρχεται στην ένατη ημέρα, τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν πως περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανέρχονται επίσης μέχρι στιγμής σε ένα εκατομμύριο, έχοντας εγκαταλείψει τα σπίτια του αναζητώντας ασφάλεια σε καταφύγια και υπόγειους σταθμούς. Οι σταθμοί του μετρό του Κιέβου «στεγάζουν» ήδη 15.000 ανθρώπους. Δραματικές είναι οι στιγμές που ζουν οι κάτοικοι της Μαρίουπολης στον ουκρανικό νότο, η οποία έχει τεθεί υπό πολιορκία και σύμφωνα με το δήμαρχό της βρίσκεται στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής. Οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει ζωτικής σημασίας υποδομές· εδώ και δύο ημέρες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, ενώ τα φάρμακα και τα τρόφιμα εξαντλούνται.

Σχετικά με τη συμφωνία περί «ανθρωπιστικών διαδρόμων» δεν υπήρξαν άμεσα πληροφορίες για το ποιες πόλεις θα αφορά και πότε μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η κατά τόπους εκεχειρία.

Ενόσω λάμβαναν χώρα οι συνομιλίες στο Μπρεστ, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε προσωπικά στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ζήτησε απευθείας συνάντηση μαζί του, λέγοντας ότι είναι «ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος».

Είχε προηγηθεί νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Πούτιν, η οποία και έπεσε στο «κενό», με το Μέγαρο των Ηλυσίων να ανακοινώνει κατόπιν αυτής πως ο Ρώσος πρόεδρος παραμένει αμετακίνητος και «τα χειρότερα έπονται».

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέο διάγγελμά του επέμεινε στα περί «αποναζικοποίησης» της Ουκρανίας και επιδόθηκε σε «επιχείρηση» εμψύχωσης των Ρώσων, λέγοντας παράλληλα πως όλα οδεύουν σύμφωνα με το σχεδιασμό -παρότι η κατάσταση απέχει μακράν από την «εύκολη νίκη» που ανέμενε το Κρεμλίνο. Ο στόχος θα επιτευχθεί «ό,τι και να συμβεί» όπως ακριβώς διαμήνυσε και στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος του απάντησε πως «κάνει τεράστιο λάθος» για το οποίο η Ρωσία θα καταβάλλει εξίσου τεράστιο τίμημα.

Υπό αυτό το εφιαλτικό σκηνικό για την Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα προς το ΝΑΤΟ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της χώρας, εντούτοις τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Συμμαχία, αναγνωρίζουν πως μία ανάλογη κίνηση θα ισοδυναμούσε με παγκόσμο πόλεμο.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε επ' αυτού την Πέμπτη πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πρόκειται για απόφαση που εναπόκειται στο ΝΑΤΟ, όμως προειδοποίησε πως συνιστά βήμα που ενέχει «πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και πραγματικό κίνδυνο ενός πιθανού γ' παγκοσμίου πολέμου». Η Ρωσία άλλωστε επισείει πλέον ανοιχτά την απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου.

LIVE BLOG: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια - Νέες εκρήξεις στο Κίεβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ