ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Προς Μολδαβία κινείται η ελληνική αποστολή μετά τον εφοδιασμό καυσίμων

Ουκρανία: Προς Μολδαβία κινείται η ελληνική αποστολή μετά τον εφοδιασμό καυσίμων
Προς τη Μολδαβία κινείται η ελληνική αποστολή μετά τον εφοδιασμό καυσίμων στην πόλη Ούμαν (AP Photo/Darko Vojinovic)

Η αυτοκινητοπομπή των Ελλήνων κατάφερε να εφοδιαστεί με καύσιμα στην πόλη Ούμαν, εκεί όπου οι καμπάνες χτυπούν συνεχώς και ηχούν μόνο οι σειρήνες του πολέμου και πλέον οδεύει προς τα σύνορα με τη Μολδαβία

Τα οχήματα της ελληνικής αποστολής που βρίσκονται ακόμα σε ουκρανικό έδαφος, συνοδεύονται από τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο με κατεύθυνση τα σύνορα της Μολδαβίας προκειμένου να φτάσουν με ασφάλεια στη γειτονική χώρα.

Οι Έλληνες της Ουκρανίας μαζί με την ελληνική αποστολή, διανυκτέρευσαν στην πόλη Ούμαν, της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, το πρωί της Παρασκευής, 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, υπάρχει ασφαλής δίοδος διαφυγής, ενώ το ταξίδι για τα σύνορα υπολογίζεται στις πέντε ώρες.

Η αποστολή έχει μαζί της ρηματική διακοίνωση που έχει σταλεί μέσω του ελληνικού ΥΠΕΞ, ώστε σε περίπτωση που τους ζητηθεί να τη δείξουν στους Ρώσους.

Το κονβόι των 21 αυτοκινήτων με επικεφαλής τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ξεκίνησε χτες, Πέμπτη 3 Μαρτίου από την πόλη Ζαπορίζια, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης. Εκεί που τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι Ρώσοι χτύπησαν και κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Στα οχήματα βρίσκονται δεκάδες Έλληνες πολίτες που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από την Ουκρανία, με σκοπό να φτάσουν στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι οι προξενικές αρχές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στην Οδυσσό παραμένουν σε λειτουργία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ