ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Ζοζέπ Μπορέλ: Αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν

Πόλεμος Ουκρανία - Ζοζέπ Μπορέλ: Αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν
«Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα πως είμαστε εδώ και φυσικά θα καταδικάσουμε τα εγκλήματα πολέμου» είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ AP

Για το «άσχημο πρόσωπο του πολέμου που ξέσπασε στα σύνορά μας» έκανε λόγο ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, 'Αντονι Μπλίνκεν, πριν από την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τα πάντα και σημείωσε ότι «αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν και πρέπει να σταματήσει».

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας.

Νωρίτερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους υποστήριξε πως «Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα πως είμαστε εδώ και φυσικά θα καταδικάσουμε τα εγκλήματα πολέμου», λίγο πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος μίλησε για ενότητα στην ΕΕ απέναντι στην Ρωσία και τόνισε πως πρέπει «να κρατήσουμε αυτή την ενότητα και σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι οποίες έχουν αποδειχτεί επιζήμιες για την ρωσική οικονομία, καθώς και στο πώς θα παράσχουμε πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία».

O Ζοζέπ Μπορέλ Απευθύνοντας έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να σταματήσει τους βομβαρδισμούς είπε: «Ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Παραμένουμε ενωμένοι για να ζητήσουμε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Να σταματήσει και να αποφευχθεί η δολοφονία αθώων ανθρώπων».

Σημειώνεται πως Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι είπαν στο CNNi ότι αναμένουν από τη Ρωσία να εντείνει τις επιθέσεις της σε πολιτικούς στόχους και να στραφεί προς μια στρατηγική «αργής εξόντωσης» του ουκρανικού στρατού.

Το CNNi εντόπισε και επαλήθευσε 13 περιστατικά με αμάχους σε διάστημα τριών ημερών, καθώς οι επιθέσεις εντάθηκαν στο Χάρκοβο, μια πόλη περίπου 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, μετά την αντίσταση της Ουκρανίας.

Το CNNi έχει αναλύσει και επαληθεύσει ψηφιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και φωτογραφιών, για πολλές αδιάκριτες επιθέσεις στην πόλη.

LIVE BLOG: Νεκροί και τραυματίες από τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ