ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Σβήνει» το tweet της πρεσβείας του Κιέβου για έγκλημα πολέμου στη Ζαπορίζια

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Σβήνει» το tweet της πρεσβείας του Κιέβου για έγκλημα πολέμου στη Ζαπορίζια
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Σβήνει» το tweet της πρεσβείας του Κιέβου για έγκλημα πολέμου στη Ζαπορίζια AP Photo

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε ένα επείγον μήνυμα σε όλες τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη λέγοντάς τους να μην κάνουν retweet το tweet της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο που χαρακτηρίζει την επίθεση το πρωί της Παρασκευής στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από τη Ρωσία έγκλημα πολέμου.

Το μήνυμα αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να μην υποστηρίζει τον ισχυρισμό για εγκλήματα πολέμου που διατυπώνει η πρεσβεία.

«Προς όλους: Μην κάνετε retweet το tweet της πρεσβείας στο Κίεβο [που ανέφερε] ότι ο βομβαρδισμός της εγκατάστασης [στη Ζαπορίζια] είναι πιθανό έγκλημα πολέμου. Εάν το έχετε retweet, σβήστε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σχετικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτήριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η εγκατάσταση στη Ζαπορίζια αφορά στο δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο που καταλαμβάνει η Μόσχα, καθώς πριν λίγες μέρες πήραν τον έλεγχο και του Τσερνόμπιλ.

Μια πυρκαγιά εκεί πυροδότησε αρχικά φόβους για πιθανό ατύχημα, αλλά η φωτιά έκτοτε έχει σβήσει. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είπε επίσης ότι οι αντιδραστήρες στο εργοστάσιο είναι ασφαλείς και δεν εκλύθηκε ραδιενεργό υλικό.

Την ίδια ώρα μια Αμερικανίδα αξιωματούχος του πυρηνικού τομέα ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Φαίνεται ότι στη μάχη που έγινε εκεί χρησιμοποιήθηκε ελαφρύς οπλισμός, σύμφωνα την αξιωματούχο.

Η υφυπουργός Ενέργειας, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια, Τζιλ Χράμπι, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αισθάνεται καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο που αφορά την έκλυση ραδιενέργειας από τον σταθμό της Ζαπορίζια.

Διαβάστε στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις εξελίξεις από την Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ