ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Άμεση οικονομική στήριξη 668 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ουκρανία: Άμεση οικονομική στήριξη 668 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Το συμβούλιο ενέκρινε άμεση οικονομική στήριξη 668 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία AP/Serhii Nuzhnenko

Σε έκτακτη συνεδρίαση που συγκλήθηκε την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, για να συζητηθεί η επείγουσα υποστήριξη της ΕΤΕπ προς την Ουκρανία, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξέφρασε ομόφωνα τη φρίκη και την καταδίκη του για τη βάναυση, παράνομη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το συμβούλιο ενέκρινε άμεση οικονομική στήριξη 668 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. Αυτό το αρχικό πακέτο στήριξης για τη χώρα που έχει υποστεί τον πόλεμο, επωφελείται από την εγγύηση της ΕΕ στο πλαίσιο της εντολής εξωτερικού δανεισμού και συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Θα βοηθήσει τις ουκρανικές αρχές να ανταποκριθούν στις πιο επείγουσες οικονομικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και καυσίμων για τους πολίτες της. Η άμεση υποστήριξη θα είναι διαθέσιμη σε λίγες μέρες.

Η ΕΤΕπ θα εκταμιεύσει κεφάλαια διαθέσιμα στο πλαίσιο δύο δανείων της ΕΤΕπ που είχαν αρχικά χορηγηθεί για τη στήριξη των ΜΜΕ και του γεωργικού τομέα στην Ουκρανία.

Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε ότι η ΕΤΕπ θα πρέπει να συνεχίσει περαιτέρω πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του έκτακτου πακέτου αλληλεγγύης για την Ουκρανία. Αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιλαμβάνουν:

1. Χρηματοδότηση αναγκών ζωτικής σημασίας σε υποδομές στην Ουκρανία με επαναπροσδιορισμό των δεσμεύσεων για έργα υποδομής για την κάλυψη άμεσων αναγκών επενδύσεων και ανασυγκρότησης.

Αυτά θα καλύπτουν τις μεταφορές, την ενέργεια, την αστική ανάπτυξη και τις ψηφιακές επενδύσεις. Αυτά τα χρήματα μπορούν να διατεθούν πολύ γρήγορα, μόλις οι ουκρανικές αρχές είναι σε θέση να υπογράψουν τροποποιήσεις σε υπάρχουσες συμβάσεις.

2. Βοηθώντας στην ανοικοδόμηση ό,τι καταστρέφει ο ρωσικός στρατός με τη χρηματοδότηση νέων κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών υποδομών που απαιτούνται αμέσως μόλις αποκατασταθεί μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία μετά τον πόλεμο.

Για αυτό, η ΕΤΕπ θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία της με το Πρόγραμμα Πρόωρης Ανάκαμψης της Ουκρανίας που είχε υποστηρίξει, μετά τη ρωσική επίθεση του 2014, την ανοικοδόμηση 238 δημοτικών και κοινωνικών έργων υποδομής όπως σχολεία και νηπιαγωγεία, νοσοκομεία και κοινωνικές κατοικίες.

Επιπλέον, ειδικοί της ΕΤΕπ αξιολογούν επί του παρόντος τις ανάγκες των χωρών στη γειτονιά της Ουκρανίας και εντός της ΕΕ που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία ή επηρεάζονται από τον πόλεμο με άλλους τρόπους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα της ΕΕ συνεργάζεται με τις εθνικές και τοπικές αρχές, για να καταστήσει επειγόντως διαθέσιμη οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αυτές τις χώρες και περιοχές.

LIVE BLOG - ΗΠΑ: Αρκετοί νεκροί και τραυματίες από την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ