ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά το Facebook, η Ρωσία μπλοκάρει Twitter και YouTube

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά το Facebook, η Ρωσία μπλοκάρει Twitter και YouTube
AP/Richard Drew

Μετά το Facebook, η ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor περιόρισε την πρόσβαση και στο Twitter Inc., καθώς και στην πλατφόρμα του Youtube, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα τα ρωσικά Tass και Interfax.

Επίσης, σύμφωνα με το RIA, ο ιστότοπος εύρεσης καταλυμάτων Booking.com δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για να κάνει κανείς κράτηση δωματίου εντός της Ρωσίας.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η ρωσική αρχή είχε ανακοινώσει ότι μπλόκαρε την πλατφόρμα Facebook της εταιρείας Meta, υποστηρίζοντας ότι το δίκτυο έχει εμπλακεί σε «διακρίσεις κατά των ρωσικών ειδησεογραφικών μέσων».

Οι αποφάσεις αυτές ακολουθούν τη ψήφιση ενός νέου νόμου από το ρωσικό κοινοβούλιο, που τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας με έως και 15 χρόνια φυλάκιση. Ήδη ο νόμος επικρίνεται ως κίνηση του Κρεμλίνου να ποινικοποιήσει κάθε εσωτερική αντιπολίτευση και την ανεξαρτησία του Τύπου, κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Σάββατο, και θα μπορούσε να συνιστά ποινικό αδίκημα να αποκαλείται η ρωσική εισβολή «πόλεμος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα μέσα ενημέρωσης, καθώς η επίσημη γραμμή της Μόσχας υποστηρίζει πως πρόκειται για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, η ΕΕ αποφάσισε νααναστείλει επειγόντως τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες του Sputnik και του RT/Russia Today (RT Ηνωμένου Βασιλείου, RT Γερμανίας, RT Γαλλίας και RT Ισπανίας) στην ΕΕ ή που κατευθύνονται προς την ΕΕ, μέχρι η επιθετικότητα στην Ουκρανία να τερματιστεί και μέχρι η Ρωσική Ομοσπονδία και τα μέσα που σχετίζονται με αυτή να σταματήσουν ενέργειες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της.

«Η συστηματική χειραγώγηση και παραπληροφόρηση πληροφοριών από το Κρεμλίνο εφαρμόζεται ως επιχειρησιακό εργαλείο στην επίθεσή του στην Ουκρανία. Είναι επίσης μια σημαντική και άμεση απειλή για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια της Ένωσης.

Σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ενάντια στην επιχείρηση χειραγώγησης του Πούτιν και κλείνοντας τη ροή για τα ρωσικά κρατικά μέσα στην ΕΕ», ανέφερε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Sputnik και το Russia Today βρίσκονται υπό τον μόνιμο άμεσο ή έμμεσο έλεγχο των αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι ουσιαστικής και καθοριστικής σημασίας για την προώθηση και την υποστήριξη της στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και για την αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών, σημειώνει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει συμμετάσχει σε μια συστηματική, διεθνή εκστρατεία παραπληροφόρησης, χειραγώγησης πληροφοριών και διαστρέβλωσης των γεγονότων, προκειμένου να ενισχύσει τη στρατηγική της για αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών, της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Ειδικότερα, η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση των πληροφοριών έχουν επανειλημμένα και με συνέπεια στοχεύσει τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ιδίως κατά τις προεκλογικές περιόδους, την κοινωνία των πολιτών και τις ρωσικές μειονότητες φύλου και εθνοτικές ομάδες, τους αιτούντες άσυλο και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Προκειμένου να δικαιολογήσει και να υποστηρίξει τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει προβεί σε συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών με στόχο την ΕΕ και τα γειτονικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών, διαστρεβλώνοντας σοβαρά και χειραγωγώντας τα γεγονότα, επισημαίνεται.

Οι σχετικές νομικές πράξεις έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

LIVE BLOG - ΗΠΑ: Αρκετοί νεκροί και τραυματίες από την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ