ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν την Κυριακή

Πόλεμος Ουκρανία: Συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν την Κυριακή
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει αύριο Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία AP Photo

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει αύριο Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Καλίν διατύπωσε εκ νέου την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε σε άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Εκ νέου συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς που διατηρεί ούτε με τη Μόσχα ούτε με το Κίεβο.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την οποία επισήμανε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει όλες τις προσπάθειές της για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία.

Αναβάλλεται η εκκένωση της Μαριούπολης καθώς μαίνονται οι βομβαρδισμοί

Μόνο στα χαρτιά φαίνεται πως ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με αποτέλεσμα η επιχείρηση της ασφαλούς απομάκρυνσης των κατοίκων να αναβληθεί.

Την αναβολή της επιχείρησης ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, το οποίο κατήγγειλε πως οι Ρώσοι δεν εφαρμόζουν την προσωρινή κατάπαυση πυρός.

Λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής δήμαρχος της πόλης είχε πει στο BBC ότι η εκκένωση είναι «αδύνατη» καθώς οι βομβαρδισμοί κοντά στην ανθρωπιστική δίοδο είναι συνεχείς.

H Μαριούπολη, μια πόλη - λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες ώρες είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις.

Ο δήμος κάλεσε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία εξόδου της πόλης «να επιστρέψουν στα καταφύγια».

«Γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση (κατάπαυσης του πυρός) και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου», πρόσθεσε.

Το πρωί, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός από τις 09:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, για να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάκα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν.

LIVE BLOG Ουκρανία: Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί - Αναβλήθηκε η εκκένωση της Μαριούπολης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ