ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη Δευτέρα πιθανώς ο τρίτος γύρος των συνομιλιών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη Δευτέρα πιθανώς ο τρίτος γύρος των συνομιλιών
Η συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία προς απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα αποδείχθηκε «κενό γράμμα» το Σάββατο. Στιγμιότυπο από τις συνομιλίες της Πέμπτης στο Μπρεστ της Λευκορωσίας AP Photo/Evgeniy Maloletka

Τη Δευτέρα αναμένεται να λάβει χώρα ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως γνωστοποιήθηκε το Σάββατο από την ουκρανική πλευρά, χωρίς να έχει υπάρξει όμως επί του παρόντος σχετική επιβεβαίωση από τη Μόσχα.

Η δήλωση αναφορικά με την επανάληψη των συνομιλιών ήλθε διά του Ουκρανού διαπραγματευτή Ντάβιντ Αραχαμίγια.

Ο δεύτερος γύρος συνομιλών μεταξύ των αντιπροσωπειών έληξε την περασμένη Πέμπτη στο Μπρεστ της Λευκορωσίας χωρίς να γεννώνται ελπίδες για λήξη του πολέμου, συμφωνήθηκε ωστόσο η δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων και παραδόσεις αγαθών πρώτης ανάγκης.

Στις «ασφαλείς διόδους» διέλευσης αμάχων και μεταφοράς τροφίμων και φαρμάκων από και προς μεγάλα αστικά κέντρα όπου μαίνονται οι πιο σφοδρές μάχες αναμένετο να τηρηθεί κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, η συμφωνία αποδείχθηκε «κενό γράμμα» σήμερα καθώς τα ρωσικά όπλα δεν σίγησαν.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, για να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν. Ωστόσο, η απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης διεκόπη λόγω πολλαπλών ρωσικών παραβιάσεων της εκεχειρίας, κατήγγειλε το δημαρχείο της πόλης νωρίτερα.

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

«Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε επίσης, ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».

Από πλευράς του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Διαβάστε επίσης

Ανθρωπιστικό δράμα στη Μαριούπολη - Επόμενος στόχος η Οδησσός

CNN Greece - Liveblog: Όλες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ