ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν προς Μακρόν: Ο στόχος στην Ουκρανία θα επιτευχθεί

Πούτιν προς Μακρόν: Ο στόχος στην Ουκρανία θα επιτευχθεί
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν σε συνέχεια της συνομιλίας του Ρώσου προέδρου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ενώ συνεχίζεται η ισραηλινή διαμεσολάβηση «παρά τις ελάχιστες ελπίδες επιτυχίας» Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Δημοσιεύτηκε:

Αμετακίνητος εμφανίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και στη νέα τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, κατηγορώντας Ουκρανούς «εξτρεμιστές» για τη φωτιά και το παρ' ολίγον πυρηνικό ατύχημα της 3ης Μαρτίου στον σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς και για τη διακοπή των προσπαθειών εκκένωσης της πολιορκημένης Μαριούπολης. Κατά τη γαλλική προεδρία, ο Πούτιν διαμήνυσε στον Γάλλο πρόεδρο πως σε κάθε περίπτωση ο στόχος του θα επιτευχθεί -είτε μέσω διαπραγμάτευσης, είτε διά του πολέμου.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας αναφέρεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ρώτησε τον Πούτιν για την φωτιά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την πρόκληση από Ουκρανούς ριζοσπάστες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι «τα επίπεδα ραδιενέργεια είναι φυσιολογικά».

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη, όπου έπεσε στο κενό σήμερα και η δεύτερη απόπειρα εκκένωσης με την ουκρανική και ρωσική πλευρά να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός.

Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους».

Διαβάστε επίσης

Κατά το Κρεμλίνο, συζήτησαν επίσης τη διεθνή ανησυχία για την σφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, μετά από μάχες τις τελευταίες ημέρες κοντά στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια, όπου ξέσπασε φωτιά.

Ο Πούτιν κατηγόρησε «εξτρεμιστές Ουκρανούς» και «δολιοφθορείς» ότι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια στη Ζαπορίζια, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία αποτελούν μέρος μιας κυνικής προπαγάνδας».

Ανησυχία Μακρόν για την Οδησσό - «Αποφασισμένος» ο Πούτιν

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του προς τον Πούτιν για πιθανή άμεση επίθεση κατά της Οδησσού και κάλεσε εκ νέου στον τερματισμό του πολέμου. Παράλληλα, επανέλαβε τη σημασία διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης μέσω διαπραγμάτευσης και της προστασίας των πυρηνικών εγκατατάσεων της Ουκρανίας.

Το Ελιζέ αναφέρει πως πως ο Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο».

Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας -κατά δήλωση Πούτιν- αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

Η επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν διήρκεσε 45 λεπτά. Είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά και την περασμένη Πέμπτη, με το Μέγαρο των Ηλυσίων να αναφέρει κατόπιν αυτής πως ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί πλέον ότι «τα χειρότερα έπονται».

Ο Πούτιν γνωστοποίησε μέσω του προέδρου της Γαλλίας «την πολύ μεγάλη του αποφασιστικότητα» στη συνέχιση της επίθεσης, στόχος της οποίας είναι «να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Πούτιν σε Ερντογάν: Η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«H στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν διεμήνυσε προς τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται σήμερα για ενδέκατη ημέρα.

Τόνισε εκ νέου ότι η «στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Πρόσθεσε πως ελπίζει πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα κρατήσουν μια πιο «εποικοδομητική προσέγγιση» και θα λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.

Ο Ναφτάλι Μπένετ επιθυμεί να συνεχίσει τη διαμεσολάβηση, παρά τις ελάχιστες ελπίδες επιτυχίας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές του να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί ένα «ηθικό καθήκον» παρόλο που υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Μπένετ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των μελών της κυβέρνησής του στην Ιερουσαλήμ, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την ακόλουθη επίσκεψη στο Βερολίνο και τηλεφωνικές κλήσεις, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ακόμη και αν υπάρχουν μικρές πιθανότητες επιτυχίας, εφόσον υπάρχει ανοιχτό πνεύμα και έχουμε πρόσβαση και στα δύο μέρη και την ικανότητα [να δράσουμε], θεωρώ ηθικό καθήκον να δοκιμάσουμε τα πάντα», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Όσο υπάρχει ελπίδα, πρέπει να κάνουμε προσπάθειες και μπορεί να υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση», πρόσθεσε. Ο Μπένετ πρόσθεσε ότι δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις με τους δύο ηγέτες των εμπόλεμων πλευρών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πέταξε στη Μόσχα το Σάββατο όπου συνάντησε τον Πούτιν για «περίπου τρεις ώρες» όπως έγινε γνωστό. Ήταν η πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία από ξένο ηγέτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ζελένσκι πριν ταξιδέψει στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το γραφείο της ισραηλινής πρωθυπουργίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, ότι ο Μπένετ συνομίλησε τρεις φορές τις τελευταίες 24 ώρες με τον Ζελένσκι, ο οποίος είναι εβραϊκής και αναφέρει πως έχει οικογένεια στο Ισραήλ.

Πρόσφατα, ο τελευταίος είχε δημοσιεύσει ένα μήνυμα στα εβραϊκά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καλέσει τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο να κινητοποιηθούν ενάντια στη ρωσική εισβολή. Είχε επίσης επικρίνει τον Ναφτάλι Μπένετ για αδράνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ