ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Ασκήσεις επί χάρτου από ΗΠΑ και Ευρώπη για μια εξόριστη κυβέρνηση Ζελέσκι

Πόλεμος Ουκρανία: Ασκήσεις επί χάρτου από ΗΠΑ και Ευρώπη για μια εξόριστη κυβέρνηση Ζελέσκι
Δυτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι οι συζητήσεις είναι μόνο σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση (AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τρόπους με τους οποίους η Δύση θα μπορούσε να υποστηρίξει μια εξόριστη κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε περίπτωση που εκείνος αναγκαστεί να φύγει από το Κίεβο.

Όπως δήλωσαν δυτικοί διπλωμάτες στο CNNi, οι συζητήσεις που έγιναν κυμάνθηκαν από την υποστήριξη του Ζελένσκι και των κορυφαίων Ουκρανών αξιωματούχων σε μια πιθανή μετακίνηση στο Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, έως το ενδεχόμενο ο Ζελένσκι και οι βοηθοί του να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν εντελώς την Ουκρανία και να δημιουργήσουν μια νέα κυβέρνηση στην Πολωνία.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις είναι μόνο σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Παράλληλα, εξήγησαν ότι οι δυτικοί αξιωματούχοι παρέμεναν επιφυλακτικοί στο να συζητήσουν απευθείας με τον Ζελένσκι περί μιας εξόριστης κυβέρνησης, καθώς εκείνος θέλει να μείνει στο Κίεβο, και μέχρι στιγμής έχει απορρίψει συνομιλίες που εστιάζουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ενίσχυση της Ουκρανίας στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν γίνει συζητήσεις για την αποστολή ενός ή περισσότερων μελών της κυβέρνησης του Ζελένσκι σε μια εξωτερική τοποθεσία, όπου θα μπορούσε να συσταθεί κυβέρνηση σε περίπτωση που πέσει το Κίεβο και ο Ζελένσκι δεν θέλει ή δεν μπορεί να φύγει.

«Οι Ουκρανοί έχουν σχέδια, για τα οποία δεν πρόκειται να μιλήσω ή να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι υπάρχει συνέχεια της διακυβέρνησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και θα το αφήσω εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο CBS την Κυριακή.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν τις πρώτες ημέρες του πολέμου ότι η μετακίνηση του Ζελένσκι στο Λβιβ θα ήταν εφικτή, καθώς δεν ήταν σαφές εάν η Ρωσία θα στόχευε τη δυτική Ουκρανία. Ωστόσο πλέον έχουν αρχίσει να αναθεωρούν, δεδομένης της δραματικής κλιμάκωσης της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες εναντίον αμάχων στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, σε συνέντευξή του στο France 24, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν τέτοια σχέδια, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εξετάζουν σοβαρά μια τέτοια επιλογή, «επειδή βλέπουμε πως οι πολίτες της Ουκρανίας μάχονται για την πατρίδα τους, υπό την ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επικρατήσουμε. Το ερώτημα είναι μόνο το τίμημα».

Διαβάστε στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ