ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Φόβοι για τους πυρηνικούς σταθμούς - Υπό ρωσικές εντολές το εργοστάσιο Ζαπορίζια

Ουκρανία: Φόβοι για τους πυρηνικούς σταθμούς - Υπό ρωσικές εντολές το εργοστάσιο Ζαπορίζια
Στιγμιότυπο από τη φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια τα ξημερώματα της 4ης Μαρτίου Zaporizhzhia nuclear power plant via AP

Εντείνονται οι φόβοι διεθνώς για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας παρά τις διαβεβαιώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα στοχεύσουν τα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια. «Εξαιρετικά ανήσυχος» δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το γεγονός ότι ο σταθμός της Ζαπορίγια λειτουργεί πλέον υπό τις εντολές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων.

Κατά τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε Ουκρανούς «εξτρεμιστές» για τη φωτιά και το παρ' ολίγον πυρηνικό ατύχημα της 3ης Μαρτίου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Βάσει της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την «έντονη ανησυχία» του για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, μετά και τη φωτιά που ξέσπασε στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης τα ξημερώματα της 4ης Μαρτίου, και επέμεινε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς», κατά το Ελιζέ και δήλωσε επίσης «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας» για την προστασία των σταθμών.

Ο ίδιος συμφώνησε επίσης να γίνει διάλογος «μεταξύ της ΙΑΕΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα πάντα με το Παρίσι.

Τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, ο διευθυντής της Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι εξέδωσε την Κυριακή ανακοίνωση δηλώνοντας «εξαιρετικά ανήσυχος» για το γεγονός ότι ο σταθμός της Ζαπορίγια λειτουργεί πλέον υπό τις εντολές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που τον κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι αυτό αντιβαίνει σε έναν από τους επτά πυλώνες για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών που ορίζει ότι το προσωπικό πρέπει να μπορεί να εκπληρώνει τα καθήκοντά του και να λαμβάνει αποφάσεις άνευ εξωτερικής πίεσης.

Η ΙΑΕΑ είχε λάβει νωρίτερα σχετική ενημέρωση από τις ουκρανικές ρυθμιστικές αρχές.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για αυτές τις εξελίξεις για τις οποίες ενημερώθηκα σήμερα» ανέφερε ο Ραφαέλ Γκρόσι, επισημαίνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διακόψει τη λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου, καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία με τον σταθμό.

«Προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί ο σταθμός με ασφάλεια πρέπει να επιτραπεί στους ιθύνοντες και το προσωπικό να συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους σε σταθερές συνθήκες, χωρίς αχρείαστη εξωτερική παρέμβαση ή πιέσεις» υπογράμμισε.

CNN Greece Liveblog: Όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ