ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η οικογένεια που βρήκε τον θάνατο στην έξοδο της Ιρπίν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η οικογένεια που βρήκε τον θάνατο στην έξοδο της Ιρπίν
Μια οβίδα έπεσε στον δρόμο, σηκώνοντας ένα κύμα από θραύσματα και σκόνη. Μια μητέρα, ο πατέρας και τα δυο τους παιδιά σωριάστηκαν στο έδαφος AP Photo/Diego Herrera Carcedo

Από την Παρασκευή οι κάτοικοι του Ιρπίν προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη, μετά από μια εβδομάδα συνεχούς βομβαρδισμού. Πολλοί κατάφεραν να μπουν στο τρένο, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να διαφύγουν πεζή, αρκετοί από τους οποίους μέσω μιας κατεστραμμένης γέφυρας, που οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν για να εμποδίσουν τη ρωσική επέλαση προς το Κίεβο.

Την Κυριακή, η έξοδος συνεχίστηκε, αλλά αυτή τη φορά οι άμαχοι δέχθηκαν επίθεση από τον ρωσικό στρατό.

Οι κάτοικοι του Ίρπιν κρύβονταν κάτω από τα χαλάσματα της γέφυρας και προκειμένου να διασχίσουν τα περίπου 100 μέτρα εκτεθειμένου δρόμου, σχημάτιζαν μικρές ομάδες και προχωρούσαν όσο πιο βιαστικά μπορούσαν.

Όταν ακούστηκαν οι εκρήξεις, οι άμαχοι -μεταξύ τους παιδιά- έτρεξαν να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να κρυφτούν. Ωστόσο, κάποιοι παρέμειναν εκτεθειμένοι σε ένα σταυροδρόμι.

Μια οβίδα έπεσε στον δρόμο, σηκώνοντας ένα κύμα από θραύσματα και σκόνη. Μια μητέρα, ο πατέρας και τα δυο τους παιδιά σωριάστηκαν στο έδαφος.

Ουκρανοί στρατιώτες έσπευσαν να τους βοηθήσουν, αλλά ήταν πολύ αργά για την γυναίκα και τα παιδιά. Ο πατέρας ήταν βαριά τραυματισμένος, αλλά κι εκείνος κατέληξε μετά από λίγο.

Δίπλα στις σορούς, σκορπισμένα τα λιγοστά υπάρχοντα που κουβαλούσαν μαζί τους και και ένα κουτί με το κατοικίδιό τους, ένα σκυλάκι που γάβγιζε ασταμάτητα.

Στο σημείο βρίσκονταν φωτογράφοι από το Associated Press και τους Νew York Times που κατέγραψαν τα στιγμιότυπα.

Ακολουθούν φωτογραφίες με σκληρό περιεχόμενο:

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ιρπίν Ολεξάντρ Μαρκιούσιν συνολικά οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ κατά της γέφυρας.

«Σκοτώθηκε μια οικογένεια», είπε, «μπροστά στα μάτια μου πέθαναν δύο μικρά παιδιά και δύο ενήλικες».

«Το Ιρπίν βρίσκεται σε πόλεμο, το Ιρπίν δεν έχει παραδοθεί. Μέρος του έχει καταληφθεί πράγματι από Ρώσους εισβολείς, αλλά συνεχίζουμε τον πόλεμο, δεν παραδινόμαστε» δήλωσε ο δήμαρχος.

Το βίντεο των New York Times από τη στιγμή της επίθεσης περιλαμβάνει σκληρές εικόνες:

Δείτε επίσης:

Η δραματική εκκένωση του Ιρπίν σε εικόνες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ