ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Σαρλ Μισέλ συνομίλησε με τον Πούτιν - Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες

Ουκρανία: Ο Σαρλ Μισέλ συνομίλησε με τον Πούτιν - Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες
«Ο στόχος θα επιτευχθεί» διαμηνύει στη Δύση ο Βλαντιμίρ Πούτιν Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει εισέλθει πλέον στην 12η ημέρα και να βαίνει προς κλιμάκωση, πληθαίνουν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ξένων ηγετών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος και παραμένει σταθερά αμετακίνητος. Επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, την πρώτη μετά την έναρξη της εισβολής, είχε σήμερα, Δευτέρα, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατόπιν της οποίας συνομίλησε και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εντός των επόμενων ωρών επίκεται επίσης τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Θα ακολουθήσει τη Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία των Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Στο διπλωματικό πεδίο, έχει «κλειδώσει» επίσης ως φαίνεται, υπό τη διαμεσολάβηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα, την προσεχή Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας. Είχε προηγηθεί την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία τον Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε πως κατά τη συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία», όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία και τονίζει πως «η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Ο Σαρλ Μισέλ ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, εν μέσω εχθροπραξιών. Συμφωνήθηκε επίσης να παραμείνουν σε επαφή.

Ακολούθησε επικοινωνία του προέδρου του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον Σαρ Μισέλ να επαναλαμβάνει πως η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειες να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας.

«Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Θα συζητήσουμε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή στου στο Τwitter.

Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε την ΕΕ να πιέσει τις αρχές στο Κίεβο «να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο».

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι συζητήθηκαν οι ανθρωπιστικές πτυχές της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μισέλ για τις συνομιλίες της Ρωσίας με τους Ουκρανούς εκπροσώπους.

CNN Greece Liveblog: Όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία

Πούτιν: Ο στόχος θα επιτευχθεί

Ως προς την τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με τους Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον ακολουθεί την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες, Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αμετακίνητος.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε Ουκρανούς «εξτρεμιστές» για τη φωτιά και το παρ' ολίγον πυρηνικό ατύχημα της 3ης Μαρτίου στον σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς και για τη διακοπή των προσπαθειών εκκένωσης της πολιορκημένης Μαριούπολης.

Κατά τη γαλλική προεδρία, ο Πούτιν διαμήνυσε στον Γάλλο πρόεδρο πως σε κάθε περίπτωση ο στόχος του θα επιτευχθεί -είτε μέσω διαπραγμάτευσης, είτε διά του πολέμου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων αναφέρεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του προς τον Πούτιν για πιθανή άμεση επίθεση κατά της Οδησσού και κάλεσε εκ νέου στον τερματισμό του πολέμου. Παράλληλα, επανέλαβε τη σημασία διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης μέσω διαπραγμάτευσης και της προστασίας των πυρηνικών εγκατατάσεων της Ουκρανίας.

Το Ελιζέ αναφέρει πως πως ο Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο».

Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας -κατά δήλωση Πούτιν- αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

Η επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν διήρκεσε 45 λεπτά. Είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά και την περασμένη Πέμπτη, με το Μέγαρο των Ηλυσίων να αναφέρει κατόπιν αυτής πως ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί πλέον ότι «τα χειρότερα έπονται».

Ο Πούτιν γνωστοποίησε μέσω του προέδρου της Γαλλίας «την πολύ μεγάλη του αποφασιστικότητα» στη συνέχιση της επίθεσης, στόχος της οποίας είναι «να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας», σύμφωνα με το Ελιζέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ