ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη - Επί τάπητος η ευρωπαϊκή άμυνα υπό την απειλή της Ρωσίας

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη - Επί τάπητος η ευρωπαϊκή άμυνα υπό την απειλή της Ρωσίας
«Η δημοκρατία αμφισβητείται μπροστά στα μάτια μας και η ελευθερία μας δεν είναι πλέον δεδομένη. Η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα» δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν AP Photo/Francois Mori

Σε άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα φιλοξενήσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στις Βερσαλλίες προσέρχονται την Πέμπτη και την Παρασκευή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόσω μαίνεται ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Επί τάπητος η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ρωσική εισβολή για το περιβάλλον ασφαλείας, καθώς και το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους της ΕΕ.

Τη σύνοδο είχε προαναγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμα που απηύθυνε την 3η Μαρτίου μιλώντας για «αλλαγή εποχής» κατόπιν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και σημειώνοντας πως «η δημοκρατία αμφισβητείται μπροστά στα μάτια μας» και πως «η ελευθερία μας δεν είναι πλέον δεδομένη». Ο ίδιος είχε δηλώσει πως θα παραμείνει σε επαφή «όσο μπορεί και όσο χρειάζεται» με τον Ρώσο πρόεδρο ώστε να αποτραπεί «διεύρυνση αυτής της σύγκρουσης».

«Η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. Στις 10 και τις 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες, θα φέρω κοντά τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για μία συνόδο προκειμένου να συζητήσουμε επί αυτών των ζητημάτων. Η Ευρώπη έχει επιδείξει ενότητα και αποφασιστικότητα. Έχει εισέλθει σε νέα εποχή. Πρέπει να συνεχίσουμε» είχε υπογραμμίσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί επί μακρόν την Ευρώπη να επενδύσει περισσότερο στο πεδίο της ασφάλειας, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές και στρατηγικές της ικανότητες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου κρατά τα ηνία της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα, Κυριακή, ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται καθημερινά, η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ουκρανία με όλα της τα μέσα αλλά και ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς να εμπλακεί ευθέως.

Πέραν του μπαράζ κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με στόχευση τη διεθνή απομόνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν και την «πολεμική μηχανή» της Ρωσίας, όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει λάβει επίσης απόφαση τη χρηματοδότηση της αγοράς όπλων για εμπόλεμη χώρα.

Η Ένωση κινείται σε στενό συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της Δύσης, που συνολικά επιδίδονται σε ελιγμούς χειρουργικής ακριβείας προς αποφυγή διάχυσης του πολέμου -εξ ου και απορρίπτονται οι εκκλήσεις εκ μέρους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Επικοινωνία Σαρλ Μισέλ με Πούτιν και Ζελένσκι

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει εισέλθει πλέον στην 12η ημέρα και να βαίνει προς κλιμάκωση, πληθαίνουν παράλληλα οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ξένων ηγετών με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος και παραμένει σταθερά αμετακίνητος.

Επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, την πρώτη μετά την έναρξη της εισβολής, είχε σήμερα, Δευτέρα, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατόπιν της οποίας συνομίλησε και με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εν μέσω του πολέμου, η κυβέρνηση Ζελένσκι κατέθεσε επίσημη υποψηφιότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετεί ακολούθως με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα ζητά με το οποίο ζητά να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

«Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι αταλάντευτες. Θα συζητήσουμε το αίτημα της ένταξης της Ουκρανίας εντός των επόμενων ημερών» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ μετά τη συνομιλία του με τον Ζελένσκι.

Παράλληλα, η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε πως η Ένωση ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Βάσει της διαδικασίας, η Κομισιόν θα πρέπει να διατυπώσει την επίσημη θέση της και οι «27» εν συνεχεία θα κληθούν να λάβουν την τελική απόφαση πριν να ξεκινήσουν οι μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

Ως προς την τηλεφωνική επικοινωνία του Σαρλ Μισέλ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter πως «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία», τονίζοντας πως «η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Ο Σαρλ Μισέλ ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, εν μέσω εχθροπραξιών. Συμφωνήθηκε επίσης να παραμείνουν σε επαφή.

Ακολούθησε επικοινωνία του προέδρου του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον Σαρ Μισέλ να επαναλαμβάνει πως η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειες να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας.

«Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Θα συζητήσουμε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή στου στο Τwitter.

Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε την ΕΕ να πιέσει τις αρχές στο Κίεβο «να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο».

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι συζητήθηκαν οι ανθρωπιστικές πτυχές της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μισέλ για τις συνομιλίες της Ρωσίας με τους Ουκρανούς εκπροσώπους.

CNN Greece Liveblog: Όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ