ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Η Βρετανία θα καταργήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2022

Πόλεμος Ουκρανία: Η Βρετανία θα καταργήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2022
«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτό το έτος για να εξασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μην επηρεαστούν» είπε ο Βρετανός υπουργός Εργασίας και Ενέργειας, Κουάσι Κουαρτένγκ AP Photo/Alastair Grant

Η Βρετανία θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του 2022, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας και Ενέργειας, Κουάσι Κουαρτένγκ.

«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτό το έτος για να εξασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μην επηρεαστούν», είπε ο Κουαρτένγκ σε μια σειρά από tweets που αναγγέλλουν τη σταδιακή κατάργηση.

Όπως είπε, η μετάβαση θα δώσει στην αγορά, τις επιχειρήσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού περισσότερο από αρκετό χρόνο για να αντικαταστήσουν τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, οι οποίες αποτελούν το 8% της βρετανικής ζήτησης.

Η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί επίσης με εταιρείες μέσω μιας νέας ειδικής ομάδας «για να τις υποστηρίξει ώστε να κάνουν χρήση αυτής της περιόδου για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών», είπε.

Επιπλέον, ενώ το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί μόνο το 4% της προμήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Κουαρτένγκ είπε ότι διερευνά επιλογές για τον τερματισμό της χρήσης του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο κόσμος δεν μπορεί απλώς να σταματήσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά θα μπορούσε να επιταχύνει τη μετάβαση από αυτήν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε επίσημα την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών καυσίμων από τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις της για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν το 2030, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αμβλύνουμε τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας, να διαφοροποιήσουμε τον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα και να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Όσο πιο γρήγορα στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, σε συνδυασμό με περισσότερη ενεργειακή απόδοση, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι και θα κυριαρχήσουμε στο ενεργειακό μας σύστημα», τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Ειδικότερα, το σχέδιο της Επιτροπής για την εξάλειψη της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο πριν το 2030 (REPowerEU), περιλαμβάνει τα εξής:

  • Διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, μέσω υψηλότερων εισαγωγών LNG (από ΗΠΑ, Κατάρ κλπ.) και αγωγών από μη Ρώσους προμηθευτές.
  • Μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και εισαγωγών βιομεθανίου και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου.
  • Ταχύτερη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στα σπίτια, τα κτίρια, τη βιομηχανία και το ηλεκτρικό σύστημα, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση και αυξάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Πλήρης εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής για την πράσινη μετάβαση «Fit for 55», η οποία θα μπορούσε να μειώσει την ετήσια κατανάλωση ορυκτού αερίου κατά 30%, που ισοδυναμεί με 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), έως το 2030.

Με τα μέτρα στο σχέδιο REPowerEU, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα μπορούσαν να καταργηθούν σταδιακά τουλάχιστον 155 bcm χρήσης ορυκτών αερίων, που ισοδυναμούν με τον όγκο που εισήχθη από τη Ρωσία το 2021. Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτής της μείωσης μπορούν να επιτευχθούν εντός ενός έτους, τερματίζοντας την υπερβολική εξάρτηση της ΕΕ από έναν μόνο προμηθευτή. Η Επιτροπή προτείνει να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για τον εντοπισμό των καταλληλότερων έργων για την επίτευξη αυτών των στόχων, βασιζόμενη στην εκτεταμένη εργασία που έχει ήδη γίνει στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ