ΚΟΣΜΟΣ

IAEA: Έχει διακοπεί η μετάδοση δεδομένων από τα συστήματα ασφαλείας του Τσέρνομπιλ

IAEA: Έχει διακοπεί η μετάδοση δεδομένων από τα συστήματα ασφαλείας του Τσέρνομπιλ
AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσε την Τρίτη ότι έχει διακοπεί η μετάδοση δεδομένων από τα συστήματα παρακολούθησης ασφαλείας που είναι εγκατεστημένα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ.

Ο χειρισμός πυρηνικού υλικού έχει επίσης σταματήσει, ανέφερε ο IAEA, επικαλούμενος πληροφορίες από την πυρηνική ρυθμιστική αρχή της Ουκρανίας.

Η εγκατάσταση διαθέτει παροπλισμένους αντιδραστήρες καθώς και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων. Η ρυθμιστική αρχή είπε στον IAEA ότι μπορούσε να επικοινωνήσει με το εργοστάσιο μόνο μέσω e-mail.

«Ο IAEA εξετάζει την κατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης ασφαλείας σε άλλες τοποθεσίες στην Ουκρανία και θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες σύντομα», αναφέρει ο Οργανισμός σε δήλωσή του.

Όπως ενημέρωσαν τον IAEA Ουκρανοί αξιωματούχοι, καθίσταται «ολοένα και πιο επείγον» η εναλλαγή προσωπικού για την «ασφαλή διαχείριση» του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ, όπου περίπου 210 μέλη του προσωπικού εργάζονται για σχεδόν δύο συνεχόμενες εβδομάδες από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης.

Το προσωπικό ζει τις τελευταίες 13 ημέρες στον τόπο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο και ενώ έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα σε «περιορισμένο βαθμό», η κατάστασή τους «επιδεινώνεται», ανέφερε η IAEA ότι ενημερώθηκε. από την πυρηνική ρυθμιστική αρχή της Ουκρανίας.

«Ανησυχώ βαθιά για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση που αντιμετωπίζει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ και τους πιθανούς κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την πυρηνική ασφάλεια», δήλωσε στη δήλωση ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Οκτώ από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας λειτουργούν επί του παρόντος, είπε η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας στον ΔΟΑΕ, και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας εξακολουθούν να φαίνονται φυσιολογικά. Το προσωπικό μπόρεσε να αλλάξει βάρδιες στις επιχειρησιακές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης στη Ζαπορίζια, ο οποίος επίσης βρίσκεται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ