ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπόρις Τζόνσον ανησυχεί για την ανάπτυξη ρωσικών χημικών όπλων στην Ουκρανία

Ο Μπόρις Τζόνσον ανησυχεί για την ανάπτυξη ρωσικών χημικών όπλων στην Ουκρανία
Ο Τζόνσον τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News, πως «Αυτά που ακούτε για χημικά όπλα, αποτελούν μέρος του σχεδίου τους»  AP/Matt Dunham

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε την Πέμπτη πως φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει χημικά όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Πιο αναλυτικά, ο Τζόνσον τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News, πως «αυτά που ακούτε για χημικά όπλα, αποτελούν μέρος του σχεδίου τους».

«Αρχίζουν να λένε πως υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή τους Αμερικανούς. Έτσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία».

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, δήλωσε στην Amy Cassidy του CNNi πως η χώρα «ανησυχεί πολύ» για την πιθανή χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία.

Η Τρας είπε ότι θα ήταν ένα «σοβαρό λάθος εκ μέρους της Ρωσίας, που θα προστεθεί στα σοβαρά λάθη που έχουν ήδη γίνει από τον Πούτιν».

Τα σχόλιά της έρχονται μετά την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

«Έχουμε δει τη Ρωσία να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα στο παρελθόν σε πεδία σύγκρουσης», συνέχισε η Τρας, συμφωνώντας με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, η οποία απέκρουσε τους ψευδείς ισχυρισμούς από τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Η Ρωσία παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε θερμοβαρικές βόμβες

Αξίζει να σημειωθεί πως δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά όπλα.

Δυτικοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία «άκρως τρομακτική επίθεση» με χημικά όπλα από τις ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο, ενόσω επιχειρούν να υπερκεράσουν υλικοτεχνικής υποστήριξης ζητήματα που φέρεται να έχουν καθηλώσει εδώ και μία εβδομάδα το στρατιωτικό κονβόι έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Aξιωματούχος που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Sky News είπε ότι φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διατάξει επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα.

«Πιστεύω ότι έχουμε σοβαρούς λόγους να ανησυχούμε για πιθανή χρήση μη συμβατικών όπλων, εν μέρει λόγω των όσων έχουμε δει να έχουν συμβεί αλλού» είπε ο αξιωματούχος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Συρία.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι εντοπίστηκαν βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, μετά από ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είπε πως τα εργαστήρια για την παραγωγή βιολογικών όπλων βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ρωσία και επέρριψε ευθύνες στην Ουάσινγκτον, υποστηρίζοντας πως το στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα του Κιέβου χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Μόσχα προχωρά σε αυτούς τους ισχυρισμούς, προκειμένου να αιτιολογήσει στο εσωτερικό της την εισβολή στην Ουκρανία. Δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται πως αυτός ο ισχυρισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Ρωσία για τη μετέπειτα χρήση μη συμβατικών όπλων στο ουκρανικό έδαφος.

Βρετανία: Η Ρωσία παραδέχεται τη χρήση θερμοβαρικων όπλων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε ότι στην Ουκρανία κάνει χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A με δυνατότητα εκτόξευσης θερμοβαρικών βομβών, αναφέρεται σε ανάρτηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

Οι θερμοβαρικές βόμβες απαγορεύονται ρητώς από τη Συνθήκη της Γενεύης και η χρήση τους θεωρείται «εγκλημα πολέμου».

LIVEBLOG Ουκρανία: Αδιέξοδο στην Αττάλεια - Στις παρυφές του Κιέβου οι ρωσικές δυνάμεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ