ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Η Ρωσία επιτρέπει διά νόμου την κλοπή εμπορικών σημάτων από μη φιλικές χώρες

Washington Post: Η Ρωσία επιτρέπει διά νόμου την κλοπή εμπορικών σημάτων από μη φιλικές χώρες
Η Ρωσία προχωρά και μάλιστα διά νόμου στην καταπάτηση του Εμπορικού Δικαίου και του Δικαίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας Pixabay

Σάλο έχει προκαλέσει η νομοθετική πρωτοβουλία της Ρωσίας να προχωρήσει στην νομιμοποίηση της κλοπής πατέντας και εμπορικών σημάτων από οποιαδήποτε μη φιλική χώρα, δηλώνοντας ότι δεν θα υφίσταται στο εξής καμία αποζημίωση έναντι οποιασδήποτε μη εγκεκριμένης χρήσης εμπορικών σημάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής Washington Post, το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα, έρχεται ως ένα πακέτο αντιποίνων της Ρωσίας έναντι των βαρύτατων οικονομικών κυρώσεων που της έχει επιβάλει η Δύση, ιδίως μετά το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

https://www.instagram.com/p/Ca8OOR-OGzB

Μετά και την εξέλιξη αυτή, ρωσικά νομικά πρόσωπα και άλλοι φορείς θα απαλλάσσονται από νομικές συνέπειες, σε περίπτωση μη εγκεκριμένης χρήσης εμπορικών σημάτων και πατεντών που ανήκουν σε επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν μέχρι πρότινος επί ρωσικού εδάφους.

Ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης, ανέφεραν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει άρση των περιορισμών σε ορισμένα εμπορικά σήματα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των McDonald’s, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη χώρα.

Οι συνέπειες της απώλειας του πλαισίου προστασίας που διέπει τα εμπορικά σήματα και τις πατέντες θα ποικίλει ανάλογα την εταιρεία, όπως εκτιμούν ειδικοί της αγοράς και ιδιαίτερα αναλόγως με το πόσο πολύτιμη θεωρείται η εμπορική αξία της εκάστοτε ξένης επιχείρησης επί ρωσικού εδάφους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η Ρωσία είχε βρεθεί μεταξύ των εννέα χωρών που είχαν μπει στο «μικροσκόπιο» για σκόπιμες παραβιάσεις και αποτυχία εφαρμογής του πλαισίου για την προστασία του Δικαίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο LIVE BLOG του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ