ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή πλεύσης από το Facebook για Ρωσία: Επιτρέπει αναρτήσεις που προτρέπουν σε βία κατά του Πούτιν

Αλλαγή πλεύσης από το Facebook για Ρωσία: Επιτρέπει αναρτήσεις που προτρέπουν σε βία κατά του Πούτιν
«Eξτρεμιστική δραστηριότητα» χαρακτηρίζει η Ρωσία την κίνηση του Facebook να δέχεται μηνύματα κατά του Πούτιν AP Photo/Pavel Golovkin

Την οργή της Ρωσίας προκάλεσε η απόφαση της Facebook να τροποποιήσει τον κανονισμό χρήσης της ως προς την υποκίνηση βίας και τη ρητορική μίσους και να επιτρέπει τις αναρτήσεις που καλούν να «πεθάνουν οι ρώσοι εισβολείς» και υποκινούν πράξεις βίας εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ απαίτησε σήμερα η Ουάσινγκτον να σταματήσει τις «εξτρεμιστικές δραστηριότητες» της Meta, της εταιρείας στην οποία ανήκει ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η Meta Platforms αποφάσισε να επιτρέπει σε χρήστες των ιστότοπων Facebook και Instagram σε αρκετές χώρες να κάνουν αναρτήσεις που καλούν στη βία εναντίον των Ρώσων, ειδικότερα των Ρώσων στρατιωτικών –σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς χθες Πέμπτη–, αίροντας προσωρινά την απαγόρευση του λόγου μίσους που προβλέπουν οι κανόνες χρήσης τους.

«Η επιθετική και εγκληματική πολιτική της Meta, που οδηγεί στην υποκίνηση μίσους και εχθρότητας εναντίον των Ρώσων, είναι εξωφρενική», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «άλλη μια απόδειξη του πληροφοριακού πολέμου χωρίς όρια που έχει κηρυχθεί εναντίον της χώρας μας». Κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να «σταματήσουν τις εξτρεμιστικές δραστηριότητες της Meta και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης».

Την αλλαγή του κανονισμού χρήσης των ιστότοπων επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντι Στόουν, εκπρόσωπος της Meta. «Εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δείχνουμε επιείκεια σε μορφές πολιτικής έκφρασης που κανονικά παραβιάζουν τους κανονισμούς μας για την υποκίνηση στη βία, όπως (η φράση) ‘θάνατος στους ρώσους εισβολείς’», ανέφερε και πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε να μην εγκρίνουμε τις προτροπές στη βία εναντίον ρώσων πολιτών».

Η αλλαγή πολιτικής αυτή αφορά την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία.

Η Ρωσία απαγόρευσε το Facebook στην επικράτειά της πριν από δύο εβδομάδες.

Για τον Έμερσον Μπρούκινγκ, ερευνητή του αμερικανικού κέντρου μελετών Atlantic Council, οι εξαιρέσεις που ενέκρινε η Meta εντάσσονται στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί σε μια εξαιρετικά ρευστή και τεταμένη κατάσταση, να «γράψει τους κανόνες του πολέμου σε πραγματικό χρόνο». «Ο πόλεμος και η βία συνδέονται άρρηκτα, είναι αξεχώριστα πράγματα», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει, να βλάψει Ρώσους γενικά, πέρα από τον στρατό και τους πολιτικούς.

«Έχουμε παρατηρήσει ιστορικά ότι βίαιες ενέργειες μιας χώρας εναντίον μιας άλλης οδηγούν σε εκκλήσεις στη βία, στη μισαλλοδοξία, στο μίσος εναντίον ξένων που κατάγονται από την επιτιθέμενη χώρα. Μπορεί να θυμηθεί κανείς τους διωγμούς στις ΗΠΑ των Γερμανών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή των Ιαπώνων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καλιφορνέζικος όμιλος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανέχεται τέτοιου είδους δημοσιεύσεις, αν και τα παραδείγματα είναι σπάνια. Τον Ιούνιο του 2021, οι πλατφόρμες του επέτρεπαν, για 2 εβδομάδες, μηνύματα ιρανών αντιπολιτευόμενων που καλούσαν να πεθάνει ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ.

Από την πλευρά του, το Twitter δεν έχει ανακοινώσει κάποια αλλαγή των κανονισμών του. Πάντως, η πλατφόρμα δεν διέγραψε την περασμένη εβδομάδα ανάρτηση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που ζήτησε «να δολοφονηθεί» ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος. Το Twitter διαβεβαίωσε τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Daily Beast πως η ανάρτηση αυτή δεν παραβίαζε τον κανονισμό χρήσης του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ