ΚΟΣΜΟΣ

Δύο έτη φυλάκισης στους Τούρκους δημοσιογράφους για το "Je suis Charlie"

Δύο έτη φυλάκισης στους Τούρκους δημοσιογράφους για το "Je suis Charlie"
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ MARTIAL TREZZINI

Οι δύο δημοσιογράφοι Χικμέτ Κετινκάγια (Hikmet Cetinkaya) και Κειντά Καράν (Ceyda Karan) από την γνωστή και αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχιουριέτ (Cumhuriyet), καταδικάσθηκαν σήμερα σε δύο χρόνια φυλάκιση ο καθένας, επειδή είχαν δημοσιεύσει το σκίτσο με τον δακρυσμένο Μωάμεθ να λέει «Je suis Charlie», μετά την τρομοκρατική επίθεση που είχε γίνει στα γραφεία του στο Παρίσι. 

Το πρωτοσέλιδο του τεύχους από το Charlie Hebdo είχε προκαλέσει προκάλεσε κύμα αναταράξεων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με το Reuters.

Συγκεκριμένα, η τουρκική Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναδημοσίευσε τέσσερις σελίδες του Charlie Hebdo, αποφεύγοντας να συμπεριλάβουν το πρωτοσέλιδο που δείχνει τον Μωάμεθ. Ωστόσο, οι αρθρογράφοι Κειντά Καράν και Χικμέτ Κεντικάγια, δεν δίστασαν να περιλάβουν το σκίτσο στα άρθρα τους.

Το εν λόγω σκίτσο απεικονίζει τον προφήτη Μωάμεθ να κλαίει και να κρατάει ένα τεύχος που λέει «Είμαι Charlie». Ο σχεδιαστής του σκίτσου, Ρενάλντ Λουζιέ, ανέφερε πως «το πρωτοσέλιδο απεικονίζει έναν ανθρωπάκο που κλαίει».

Ερωτώμενος για το αν απεικονίζει τον Μωάμεθ, ο Λουζιέ απάντησε «ναι, είναι ο Μωάμεθ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ