ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδίζεται το Μικολάιβ, κινδυνεύει η Οδησσός - Ανθρωπιστική τραγωδία στη Μαριούπολη

Βομβαρδίζεται το Μικολάιβ, κινδυνεύει η Οδησσός - Ανθρωπιστική τραγωδία στη Μαριούπολη
Η Μαριούπολη τελεί υπό πολιορκία και αδιάκοπο βομβαρδισμό εδώ και δύο εβδομάδες, με τις δημοτικές αρχές να αναφέρουν πως τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους AP Photo/Evgeniy Maloletka

Εντείνουν και ταυτόχρονα διευρύνουν οι ρωσικές δυνάμεις τις αεροπορικές επιδρομές στην επικράτεια της Ουκρανίας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει και ιδίως στη Μαριούπολη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «ασύλληπτη τραγωδία» εάν δεν αναληφθεί άμεσα δράση, όπως προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Βομβαρδίζεται σφοδρά το Μικολάιβ του ουκρανικού νότου, κινδυνεύει η Οδησσός. Ο ρωσικός στρατός κινείται πλέον σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο, ενώ οι ουκρανικές αρχές «αναμένουν» και εισβολή λευκορωσικών δυνάμεων στη χώρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τη νύχτα της Παρασκευής τους βομβαρδισμούς στο Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Οδησσό. Το λιμάνι σφυροκοπείται ανηλεώς επί μέρες, ωστόσο η ουκρανική αντίσταση κρατά. Εάν το Μικολάιβ πέσει, στο δρόμο των Ρώσων βρίσκεται πλέον η Οδησσός, όπου και υπάρχει ιστορική ελληνική παρουσία.

Ο περιφερειάρχης του Μικολάιβ, Βιτάλι Κιμ, δήλωσε ότι «βομβαρδίζονται αδιακρίτως πολιτικοί στόχοι».

Ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχνάνοφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν τη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι από τρεις πλευρές. Εκτίμησε ότι ο ρωσικός στρατός θα επιδιώξει να προελάσει από εδάφη στην περιοχή Μικολάιβ προς την Υπερδνειστερία που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα.

Ανάλογη κίνηση μπορεί να αποκόψει την Οδησσό από την υπόλοιπη Ουκρανία.

Κίνδυνος «ασύλληπτης τραγωδίας» στη Μαριούπολη

Η Μαριούπολη τελεί υπό πολιορκία και αδιάκοπο βομβαρδισμό εδώ και δύο εβδομάδες, με τις δημοτικές αρχές να αναφέρουν πως τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους συνεπεία των ρωσικών επιδρομών και του αποκλεισμού της πόλης. Τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων δεν τον γνωρίζουν, καθώς όπως δηλώνουν εν μέσω βομβαρδισμών δεν μπορούν να περισυλλέξουν τους νεκρούς που κείτονται στους δρόμους.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο.

Η κατάσταση πλέον είναι «απελπιστική» και οδεύει στο να εξελιχθεί σε «αδιανόητη τραγωδία» δηλώνει ο Στέφεν Κόρνις, εκ των επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Ουκρανία.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούνται. Η πολιορκία είναι μεσαιωνική πρακτική και έχει τεθεί εκτός νόμου από τους σύγχρονους κανόνες εμπλοκής» αναφέρει. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιοι «οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες σε τροφή, νερό και φάρμακα, και σαφώς να μένουν εκτός της σύγκρουσης», υπογραμμίζει.

«Όπως βλέπουμε, όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά σύμφωνα με αξιόπιστες αναφορές που έρχονται από το Χάρκοβο, το Ντίπρο και άλλες περιοχές, δεν καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των αμάχων» δηλώνει ο Στέφεν Κόρνις.

«Οδεύουμε προς αδιανότη τραγωδία» προειδοποιεί, επισημαίνοντας πως «υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος να αποφευχθεί, και πρέπει να αποφευχθεί».

Οι άμαχοι της Μαριούπολης παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς πόσιμο νερό και τα τρόφιμα πλέον έχουν εξαντληθεί στην πόλη των 450.000 κατοίκων -η οποία και διαθέτει συμπαγή ελληνικό πληθυσμό. Προσπάθειες απομάκρυνσης των αμάχων αποτυγχάνουν διαρκώς, με την ουκρανική και ρωσική πλευρά να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Η Ελλάδα κάλεσε εκ νέου σήμερα, Παρασκευή, στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους στην εμπόλεμη Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις, ιδίως στη Μαριούπολη, όπου και παραμένει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η Ελλάδα καλεί εκ νέου για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις πόλεις της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του αμάχου πληθυσμού, καθώς και η δυνατότητα διαφυγής του προς ασφαλέστερες περιοχές.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις ιδίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιοί εδώ και αιώνες το ελληνικό στοιχείο και βρίσκεται ακόμα ο γενικός πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης» αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Από το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης και την ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα γνωστοποιήθηκε, εν τω μεταξύ, πως 86 Τούρκοι πολίτες, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, έχουν εγκλωβιστεί σε τέμενος που λειτουργεί ως καταφύγιο. Ζητήθηκε από τις ουκρανικές αρχές να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και ο Τούρκος πρόεδρος.

Απήχθη ο δήμαρχος της Μελιτόπολης

Στη Μελιτόπολη, επίσης στον ουκρανικό νότο, φέρεται να απήχθη από Ρώσους στρατιώτες ο δήμαρχος της πόλης που έχει καταληφθεί, όπως ανέφερε το ουκρανικό Κοινοβούλιο μέσω Twitter, καθώς και Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Ομάδα αποτελούμενη από δέκα κατακτητές απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό» προσέθεσε.

Κατά την ίδια πηγή, ο δήμαρχος συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Ζαπορίζια, για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος Κιρίλο Τιμοσένκο ανάρτησε στο Telegram βίντεο που δείχνει, από μακριά, στρατιώτες να βγαίνουν από ένα κτήριο, κρατώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, με το κεφάλι του καλυμμένο με μαύρη κουκούλα

Πριν από μερικές ημέρες η αναπληρώτρια επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Ζαπορίζια, Λεϊλά Ιμπραχίμοβα, είχε επίσης απαχθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερη, σύμφωνα με το Ράντα.

Διακόπηκε και η εκκένωση του Ιζιούμ

Εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών διακόπηκε και η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία έχει επίσης περιέλθει σε ανθρωπιστική κρίση.

«Το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση», ανέφερε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Εισβολή λευκορωσικών δυνάμεων «αναμένει» το Κίεβο

Ενόσω οι ρωσικές επιχειρήσεις εντείνονται, το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας γνωστοποίησε πως ενδέχεται να επίκεται εισβολή δυνάμεων της Λευκορωσίας, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Από αμερικανικής πλευράς, πάντως, επισημαίνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί κινήσεις λευκορωσικών δυνάμεων.

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι λευκορωσικά στρατεύματα έχουν κινηθεί εντός της ΟΥκρανίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο λευκορωσικός στρατός μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή στις 21.00 [ώρα Ελλάδας] της 11ης Μαρτίου» είχαν αναφέρει λίγες ώρες νωρίτερα το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας είχε μιλήσει επίσης σήμερα για ρωσική προβοκάτσια, αναφέροντας ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν από τον ουκρανικό εναέριο χώρο μεθοριακό οικισμό της Λευκορωσίας, επιδιώκοντας να την σύρουν στον πόλεμο.

Επιδρομές για πρώτη φορά και στα δυτικά - Πιο κοντά η μάχη στο Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις διευρύναν την Παρασκευή την επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας χτυπώντας για πρώτη φορά μεγάλες πόλεις στα δυτικά, περιλαμβανομένων των Ντίπρο και Λουτς από όπου και φθάνουν αναφορές για θύματα. O ρωσικός στρατός φθάνει σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο και οι μάχες εντείνονται στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Με τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει εισέλθει στην 16η ημέρα, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής το θάνατο 564 αμάχων -ανάμεσά τους 41 παιδιά- στην Ουκρανία. Ο πραγματικός αριθμός όμως εκτιμάται είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Ρωσικές επιδρομές προκάλεσαν κατά πληροφορίες την Παρασκευή σημαντικές καταστροφές στο αεροδρόμιο του Λουτσκ στη βορειοδυτική Ουκρανία, το οποίο απέχει περίπου 112 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα. Τοπικός περιφερειάρχης έκανε λόγο εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων από ρωσικό βομβαρδιστικό και τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Στήλες καπνού υψώνονταν και από βάση της ουκρανικής αεροπορίας στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ στα δυτικά της Ουκρανίας έπειτα από αεροπορική επιδρομή. Επιδρομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και στα περίχωρα του Ντίπρο οδηγώντας στο θάνατο δύο ανθρώπων και την καταστροφή σχολικού συγκροτήματος, πολυκατοικιών και ενός εργοστασίου υποδηματοποιίας.

Από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκδόθηκε την Παρασκευή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Όπλα μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας στόχευσαν στη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας. Τα στρατιωτικά αεροδρόμια στο Λουτσκ και στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ τέθηκαν εκτός δράσης».

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να βρίσκονται πλέον σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Κίεβο, το οποίο οχυρώνεται για να αποκρούσει μεγάλη ρωσική επίθεση, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να αναφέρει σε νέο διάγγελμά του προς οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «φθάσει σε ένα στρατηγικό σημείο καμπής», δίχως να είναι σαφές από τις δηλώσεις ακριβώς υπό ποια έννοια.

Οι μάχες έχουν ενταθεί στα βορειοανατολικά και ανατολικά της πρωτεύουσας, μετά την επιτυχή αναχαίτιση και επίθεση από τους Ουκρανούς σε μια προκεχωρημένη πομπή ρωσικών αρμάτων την Πέμπτη.

To στρατιωτικό κονβόι μήκους 64 χλμ που επί δύο εβδομάδες παρέμενε καθηλωμένο φέρεται να έχει μετατοπιστεί και διαμοιραστεί, με τις δυνάμεις να ανασυντάσσονται, όπως καταδεικνύουν νέες δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies. Οι φόβοι εντείνονται για επικείμενη μεγάλη επίθεση στο Κίεβο.

275319660_490672762434056_2193986820349764767_n.jpg
Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε σήμερα στο Reuters πως πιστεύει ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομείνει στην πόλη των 3,5 εκατ. κατοίκων. Ανέφερε ότι το Κίεβο έχει αρκετές προμήθειες ζωτικής σημασίας που μπορούν να κρατήσουν περίπου δύο εβδομάδες και ότι οι γραμμές εφοδιασμού από και προς την πόλη παραμένουν προς το παρόν ανοικτές.

CNN Greece

Αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Μπρόβαρι στα ανατολικά του Κιέβου δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν επίσης επίθεση με πυραύλους στην πόλη Μπαρίσιφκα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε απόσταση περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις αρχές, 60 διαμερίσματα υπέστησαν ζημιές μαζί με τέσσερις πολυκατοικίες και δέκα σπίτια.

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε Liveblog την 16η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ