ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδες για κατάπαυση πυρός για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδες για κατάπαυση πυρός για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων
Ουκρανοί πολίτες κρατώντας μια - δυο μικρές τσάντες στα χέρια τους έφτασαν στα σύνορα με την Πολωνία για να βρουν ασφαλές καταφύγιο (AP Photo/Visar Kryeziu)

Τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που άφησαν πίσω τους την πατρίδα τους για να σωθούν από τα πυρά του πολέμου που μαίνεται για 17η ημέρα στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Και σήμερα Σάββατο 12 Μαρτίου, η ουκρανική πλευρά θα ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους προκειμένου να διασωθούν άμαχοι Ουκρανοί και να περάσουν τα σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, «οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν σε πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένου και της πολιορκημένης Μαριούπολης, ώστε να φύγει ο άμαχος πληθυσμός», προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Ρωσία θα τηρήσει μια κατάπαυση του πυρός ώστε να καταστεί δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο.

Η ίδια δήλωσε πως η Ουκρανία σχεδιάζει να απομακρύνει κατοίκους από αρκετές πόλεις και χωριά στις περιφέρειες του Κιέβου και του Σούμι και από μερικές άλλες περιοχές όπου διαξάγονται μάχες.

«Ελπίζω πως η μέρα θα πάει καλά, πως όλες οι σχεδιασμένες οδοί θα είναι ανοικτές και πως η Ρωσία θα εκπληρώσει την υποχρέωσή της να εγγυηθεί το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός», λέει η Βερεστσούκ σε βιντεοσκοπημένη ομιλία της.

Εν τω μεταξύ, κάποιες προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, απέτυχαν επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, επιβεβαίωσε την προσπάθεια να απομακρυνθούν άμαχοι καθώς δήλωσε σήμερα το πρωί του Σαββάτου ότι αναμένεται να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη χώρα, μεταξύ άλλων και στη Μαριούπολη.

Live blog - Ουκρανία: 25 χιλ. από το Κιέβο οι ρωσικές δυνάμεις - Σε σφιχτό κλοιό και άλλες πόλεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ