ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν σε Μακρόν, Σολτς: Κατάφωρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από την Ουκρανία

Πούτιν σε Μακρόν, Σολτς: Κατάφωρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από την Ουκρανία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους Μακρόν και Σολτς, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας AP Photo/Thibault Camus, Pool, File

Καταγγέλλοντας την Ουκρανία για παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου, κάνοντας λόγο για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων» και «απαγωγές αμάχων» που «χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες», απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους Μακρόν και Σολτς, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν έκανε επιπλέον λόγο για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς».

Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους Μακρόν και Σολτς σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, οι κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», τόνισε το Ελιζέ, έπειτα από την τηλεφωνική συνδιάλεξη σήμερα μεταξύ του Ρώσου προέδρου με τους Μακρόν και Σολτς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.

Πριν από τη συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, Σολτς και Μακρόν είχαν επικοινωνήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η συνομιλία [με τον Βλαντιμίρ Πουτιν] εντάσσεται στις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Οι Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν επικοινωνήσει την Πέμπτη, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη όπου η Γαλλία και η Γερμανία «αξίωσαν από τη Ρωσία να εφαρμόσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

Από τη συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου στο Κρεμλίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει συμμετάσχει σε εννέα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πούτιν, περιλαμβανομένης και εκείνης της Πέμπτης, σύμφωνα με την καταμέτρηση της γαλλικής προεδρίας.

Liveblog - Ουκρανία: Μία «ανάσα» από το Κίεβο οι Ρώσοι - Στο στόχαστρο οι αποστολές όπλων της Δύσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ