ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι «χτύπησαν» διεθνή στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα της Πολωνίας

Οι Ρώσοι «χτύπησαν» διεθνή στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα της Πολωνίας
Εικόνα καταστροφής από τη Μαριούπολη AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η Ρωσία βομβάρδισε το Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα. Πρόκειται για το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση από την έναρξη του πολέμου.

«Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε σε δήλωσή της η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ.

Το κέντρο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα, ανακοίνωσε, πως θα δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες αργότερα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN, από την επίθεση έχουν χάσει τη ζωή τους 35 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 130 έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι σε νοσοκομεία.

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, ότι περισσότερα από 20 ασθενοφόρα κατευθύνονταν προς το σημείο, μετά την επίθεση.

Τι είναι το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας

Το IPSC, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από την Λβιβ, ιδρύθηκε το 2007 και εκεί εκπαιδεύονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, κυρίως για ειρηνευτικές αποστολές.

Επίσης φιλοξενεί τακτικά διεθνή στρατεύματα. Ένα έγγραφο του ΝΑΤΟ για το κέντρο αναφέρει, ότι το κέντρο στοχεύει να παρέχει εκπαίδευση για την αποναρκοθέτηση και με τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

Η στρατιωτική βάση απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Πολωνίας - και επομένως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το BBC, το IPSC είναι ένας από τους δύο χώρους στην Ουκρανία όπου πραγματοποιούνται διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις. Αντιμετωπίζεται πάντως από καιρό με καχυποψία από το Κρεμλίνο, με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι επρόκειτο για μυστική βάση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

LIVEBLOG- ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο- Πυραυλική επίθεση σε στρατιωτική βάση κοντά στη Λβιβ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ