ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Τουλάχιστον 35 νεκροί από την επίθεση στο Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας

Πόλεμος Ουκρανία: Τουλάχιστον 35 νεκροί από την επίθεση στο Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών μετά τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον ουκρανικής βάσης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία (Φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Στους 35 έφτασαν οι νεκροί ενώ 134 άτομα τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής, προς την ουκρανική στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Στους 35 έφτασαν οι νεκροί ενώ 134 άτομα τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής, προς την ουκρανική στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Πρόκειται για το Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία και το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση από την έναρξη του πολέμου.

Οι νεότερες πληροφορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες έγιναν γνωστές από τον κυβερνήτη της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι.

Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα νεκρούς και 57 τραυματίες στη βάση Γιαβόριβ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λβιβ και περίπου 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ως κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων υπό την επίβλεψη ξένων εκπαιδευτών, κυρίως Αμερικανών και Καναδών.

Τι είναι το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας

Το IPSC, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από την Λβιβ, ιδρύθηκε το 2007 και εκεί εκπαιδεύονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, κυρίως για ειρηνευτικές αποστολές.

Επίσης φιλοξενεί τακτικά διεθνή στρατεύματα. Ένα έγγραφο του ΝΑΤΟ για το κέντρο αναφέρει, ότι το κέντρο στοχεύει να παρέχει εκπαίδευση για την αποναρκοθέτηση και με τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

Η στρατιωτική βάση απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Πολωνίας - και επομένως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το BBC, το IPSC είναι ένας από τους δύο χώρους στην Ουκρανία όπου πραγματοποιούνται διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις. Αντιμετωπίζεται πάντως από καιρό με καχυποψία από το Κρεμλίνο, με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι επρόκειτο για μυστική βάση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

LIVEBLOG: Τουλάχιστον 35 νεκροί από την πυραυλική επίθεση στη στρατιωτική βάση κοντά στη Λβιβ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ