ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ
Η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας, εάν δεν επισκευαζόταν μια γραμμή ρεύματος υψηλής τάσης στο εργοστάσιο, η οποία είχε καταστραφεί σε μάχες. AP Photo / Efrem Lukatsky

Το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποκαταστάθηκε στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που σημαίνει ότι τα συστήματα ψύξης θα λειτουργούν κανονικά και δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούν εφεδρική ισχύ.

Το υπουργείο έκανε την ανακοίνωση με διαδικτυακή ανάρτηση.

Η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας, εάν δεν επισκευαζόταν μια γραμμή ρεύματος υψηλής τάσης στο εργοστάσιο, η οποία είχε καταστραφεί σε μάχες.

Για 18η ημέρα ο στρατός της Ρωσίας συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σφίγγοντας τον κλοιό σε πολλές πόλεις της χώρας με τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές να βάζουν στόχο μεγάλα αστικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή, νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, δήλωσε στο RIA Novosti ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη είναι απελπιστική καθώς τα τελευταία αποθέματα τροφής και νερού εξαντλούνται. Η δημοτική αρχή ανέφερε πως: «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό ή θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία τηλεφωνική επικοινωνία. Τα τελευταία αποθέματα τροφής και νερού εξαντλούνται».

Στην πόλη σημειώθηκαν νέοι βομβαρδισμοί, ενώ σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, συνολικά 2.187 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να φτάσει στην πόλη, λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

LIVEBLOG Νέες γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας τη Δευτέρα: Υπό πολιορκία η Μαριούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ