ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανός πρωθυπουργός: Ο πόλεμος του Πούτιν στην καρδιά της Ευρώπης μπορεί να εξελιχθεί σε Γ ΠΠ

Ουκρανός πρωθυπουργός: Ο πόλεμος του Πούτιν στην καρδιά της Ευρώπης μπορεί να εξελιχθεί σε Γ ΠΠ
Σφοδρή κριτική στην ηγεσία της ΕΕ από τον Ντενίς Σμιχάλ AP Photo/Jean-Francois Badias

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ, ζήτησε σήμερα την άμεση αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι ρωσικές δυνάμεις «συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες» και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ξεκινήσει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας στο κέντρο της Ευρώπης που θα μπορούσε να εξελιχθεί στον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο

Απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Σμιχάλ είπε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να είναι μέλος ενός πανευρωπαϊκού σώματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα καθώς εισβάλλει στην Ουκρανία.

«Απαιτούμε να εγκριθεί μια απόφαση για την άμεση εκδίωξη της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτοί που σίγουρα υποστηρίζουν αυτήν την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση δεν μπορούν να μείνουν στην ενιαία ευρωπαϊκή οικογένεια όπου η ανθρώπινη ζωή είναι η ύψιστη αξία», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, λίγο πριν της αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο, καμία χώρα δεν αποβλήθηκε ποτέ από το σώμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ιδρύθηκε στις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1949.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός επέκρινε το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ψήφου της Ρωσίας το 2019 και συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρώπη έδειξε μια «κακή κατανόηση της πραγματικής απειλής του καθεστώτος του Πούτιν παρά τις πολλές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και άλλων ανθρώπινων αξιών».

«Η Ευρώπη επέλεξε τον δρόμο της ειρήνευσης με τον επιτιθέμενο για χρόνια, αντί να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Σμιχάλ είπε ακόμα ότι ο κόσμος «άνοιξε επιτέλους τα μάτια του» στις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν και ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Τόνισε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις «συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες»:

«Βομβαρδίζουν σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία. Σκοτώνουν παιδιά. Παίρνουν ομήρους. Απαγάγουν εκπροσώπους στις τοπικές αρχές. Βασανίζουν πολίτες».

Τέλος, επανέλαβε τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, την οποία οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ