ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι στον πόλεμο, μην ακούτε την προπαγάνδα»: Η παρέμβαση ακτιβίστριας στη ρωσική κρατική τηλεόραση

«Όχι στον πόλεμο, μην ακούτε την προπαγάνδα»: Η παρέμβαση ακτιβίστριας στη ρωσική κρατική τηλεόραση
Η γυναίκα συνελήφθη λίγο μετά τη διαμαρτυρία και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Μόσχας Screengrab

Μια υπάλληλος του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού της Ρωσίας διέκοψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με μια έκτακτη διαμαρτυρία κατά της εισβολής της χώρας της στην Ουκρανία.

Η Μαρία Οβσιανίκοβα παρενέβη στην ζωντανή μετάδοση κρατώντας μια πινακίδα που γράφει: «Όχι στον πόλεμο. Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα που σας λένε. Οι Ρώσοι είναι κατά του πολέμου».

Η παρουσιάστρια του δελτίου συνέχισε να μιλά πιο δυνατά ενώ ο σκηνοθέτης έκοψε άμεσα το πλάνο.

Η Οβσιανίκοβα πριν προχωρήσει στην διαμαρτυρία στην κρατική τηλεόραση, μέσω βίντεο που απέστειλε στην ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info, εξέφρασε την ντροπή της που εργαζόταν στο Channel One και διέδιδε την «προπαγάνδα του Κρεμλίνου».

«Δυστυχώς, για πολλά χρόνια, δούλευα στο Channel One και μετέδιδα την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, ντρέπομαι πολύ για αυτό. Ντρέπομαι που μου επέτρεψαν να λέω ψέματα από την οθόνη της τηλεόρασης. Ντρέπομαι που επέτρεψα τη "ζομποποίηση" του ρωσικού λαού. Σιωπήσαμε το 2014 όταν αυτή η κατάσταση ξεκινούσε. Δεν βγήκαμε να διαδηλώσουμε όταν το Κρεμλίνο δηλητηριάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι», είπε.

«Απλώς παρακολουθούμε σιωπηλοί αυτό το αντι-ανθρώπινο καθεστώς. Τώρα όλος ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από εμάς. Και οι επόμενες 10 γενιές δεν θα μπορέσουν να καθαριστούν από τη ντροπή αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου».

Φορώντας ένα κολιέ στο μπλε και το κίτρινο της ουκρανικής σημαίας, η Οβσιανίκοβα σημείωσε ότι ο πατέρας της είναι Ουκρανός και η μητέρα της Ρωσίδα.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι έγκλημα και η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος», είπε. «Η ευθύνη αυτής της επιθετικότητας βρίσκεται στους ώμους ενός μόνο ατόμου: του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Η ίδια προέτρεψε τους συμπατριώτες της να συμμετάσχουν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση. «Μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε όλη αυτή την τρέλα. Πηγαίνετε να διαμαρτυρηθείτε. Μη φοβάστε τίποτα. Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν όλους».

Τη διαμαρτυρία αυτή χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε μια ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας είπε:

«Είμαι ευγνώμων στους Ρώσους που δεν σταματούν να προσπαθούν να μεταδώσουν την αλήθεια, που παλεύουν ενάντια στην παραπληροφόρηση και λένε πραγματικά γεγονότα στους φίλους και τις οικογένειές τους, και προσωπικά σε εκείνη τη γυναίκα που πήγε στο στούντιο του Channel One με μια αντιπολεμική αφίσα».

Η γυναίκα συνελήφθη λίγο μετά τη διαμαρτυρία και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Μόσχας.

Η διαδηλώτρια μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης βάσει μιας της νέας ρωσικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη διάδοση των λεγόμενων «fake news» για τον ρωσικό στρατό. Όσοι κριθούν ένοχοι βάσει του νόμου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Ακόμα, μπορεί να κατηγορηθεί και για την προτροπή της στους Ρώσους να διαμαρτυρηθούν.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε πως «το Channel 1 διερευνά το περιστατικό στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης».

LIVEBLOG - Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Κίεβο - Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ